EU antaa 2,6 miljoonan tuen Nokian ex-työläisille

Suomi haki tukea viime syksynä Nokian ja alihankkijoiden vähennettyä melkein tuhat työntekijää.

Nokian henkilöstö
Nokian pääkonttori Espoossa
Nokian pääkonttori EspoossaJyrki Lyytikkä / Yle

Euroopan komissio esittää Suomelle 2,6 miljoonan euron tukea verkkolaiteyhtiö Nokian entisten työntekijöiden työllistämiseen.

Suomi oli hakenut viime syksynä 4,4 miljoonan euron tukirahaa. Komission tiedotteen mukaan tukipaketin arvioidut kokonaiskustannukset vastaavat tuota summaa, josta 2,6 miljoonaa tulee Euroopan globalisaatiorahastosta. Työpaikkojen häviämisen taustalla on kansainvälinen kilpailu IT-sektorilla.

Suomen hakemus perustui Nokian ja sen kolmen alihankkijan ja yhteistyökumppanin väenvähennyksiin, joissa työnsä menetti lähes tuhat ihmistä. Nyt tehty päätös auttaa 821:tä Nokia Network Systemsin entistä työntekijää.

Komission ehdotus vaatii vielä Euroopan parlamentin ja EU:n ministerineuvoston hyväksynnän.

EU-tuesta maksetaan muun muassa työllistymättömien ammatillista koulutusta, palkkatukea, starttirahoja, uraohjausta ja opastusta.

Suomi on hakenut ja saanut viime vuosina useita EU:n miljoonatukia nimenomaan Nokian taantumisessa. Lokakuussa Suomelle myönnettiin yli viisi miljoonaa euroa työllistämisrahaa Microsoftilta potkut saaneille.

EU:n globalisaatiorahan puoleen on käännytty myös tavaratalobisneksen suuressa rakennemuutoksessa Stockmannilta ja Anttiloista joukkoirtisanottujen auttamiseksi. Anttilan konkurssissa työt loppuivat 1 300:lla.

Hallituksen leikattua yliopistojen rahoitusta se haki samaa EU-tukea myös akateemisille. Hallitus perui hakemuksensa sittemmin, sillä EU ei suostu rahoittamaan julkiselta sektorilta irtisanottuja tästä budjetista.