Hulvaton ilmoitus kesätyöstä tehosi – hakijoiden määrä moninkertaistui

Somessa levinnyt työpaikkailmoitus sai nuoret liikkeelle. Pienessä kunnassa yritysten tarjoamat kesätyöpaikat ovat paikkakunnan nuorille tärkeitä tilaisuuksia.

kesätyö
mies tutkii työpaikkailmoitusta
Päivi Meritähti / Yle

Yläkoulua käyvän 16-vuotiaan Miro Sengströmin puhelimeen tuli tekstiviesti. Siinä toimitusjohtaja Juha Paukkunen kertoi, että hän oli toinen valituista kesätyöntekijöistä Siikaisissa sijaitsevalle Satateräkselle.

Firma oli hakenut kesätyöntekijää hauskalla ilmoituksella Facebookissa. Siinä valittavalta nuorelta toivottiin muun muassa silmiin katsomista ja yli kolmen sanan lauseen muodostamista. Nämä odotukset Sengström onneksi täytti.

– Tosi hyvältähän se tieto tuntui. Sinne oli kuitenkin hakenut varmaan aika moni, nuorukainen toteaa.

Toinen tekstiviesti meni samaa luokkaa käyvälle Janne Viitaselle.

Ilmoitukselle valtava mediahuomio

Satateräksen ilmoitus avoimena olevista kesätöistä oli tarkoitus laittaa ensin vain paikallisen kaupan ilmoitustaululle.

– Sitten tuli mieleen, että nuoret ovat ehkä kuitenkin sosiaalisessa mediassa enemmän, sanoo toimitusjohtaja Juha Paukkunen.

Ja sosiaalisessa mediassa oli nuorten lisäksi myös moni muu. Humoristisesti kirjoitettu ilmoitus lähti välittömästi lentoon. Siitä kirjoittivat ainakin Yle, Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun), Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Palaute ilmoituksesta oli pääasiassa myönteistä, ainakin se, joka tuli omalla nimellä lähetettynä Paukkuselle saakka.

– Kielteistä oli sitten nimettöminä paikallislehtien tekstariosastoilla.

Nuoret kävivät työnantajan luona

Hakemusten määrä yllätti pienen Siikaisten kunnassa toimivan Satateräksen toimitusjohtajan. Aikaisempina kesinä kyselijöitä on tullut yhden käden sormilla laskettava määrä, nyt yhteydenottoja tuli toistakymmentä, myös kunnan ulkopuolelta. Työstä kiinnostuneita nuoria kävi reilu kymmenen paikan päällä esittäytymässä toimitusjohtajan pakeilla.

– Kaikki olivat fiksuja ja reippaita nuoria. Jokainen katsoi silmiin kun käteltiin eikä kenelläkään ei ollut pipo päässä, kehuu Paukkunen.

Satateräs on palkannut nuoria joka kesä, ja toimitusjohtajan mukaan kokemukset ovat olleet hyviä. Pääasiassa palkatut ovat olleet ammattikoulun käyneitä tai vielä alaa opiskelevia.

– Näiden lisäksi on otettu pari 15-17 -vuotiasta nuorta aputöihin, joissa ei vielä vaadita ammatillista osaamista, sanoo Paukkunen.

Pienellä paikkakunnalla yritysten tarjoamat kesätyöt ovat nuorille tärkeitä. Janne Viitanen ja Miro Sengström sanovat, että kaveripiirissä lähes jokainen yrittää etsiä töitä. Toiset pääsevät yrityksiin, toisia työllistävät esimerkiksi maatilan työt.

– Onhan nämä tärkeitä työkokemuksen kannalta, vaikka kyllä se palkkakin kiva juttu on, sanoo Janne Viitanen

Työnantaja ei odota nuorelta vielä ansioluetteloa

Kesätyöpaikan saaneet pojat käyvät samaa luokkaa, ja ovat keskenään hyviä kavereita. Molemmat vakuuttavat, että työt tulee tehtyä eikä aika mene jutusteluun.

– Hoidamme hommat kuten kuuluukin, eikä meillä ole sellaista työtä mitä emme tekisi. Ne tehdään mitä pitää.

Yläkouluikäisellä ei ole vielä ansioluetteloa, eikä työnantaja sitä odotakaan. Toinen kesätyöpaikan saanut Janne Viitanen sanoo, että nuori pärjää jo sillä, että osaa käyttäytyä ja ottaa omatoimisesti yhteyttä työnantajaan.

– Ihan niillä perusjutuilla, kättelyllä, reippaudella ja silmiin katsomisella pääsee pitkälle. Ei todellakaan mitään äitiä soittelemaan puolesta.