Venäjä: Yhdysvaltain ilmaisku hyödyttää terroristeja

Venäjä vetäytyy toistaiseksi Venäjän ja Yhdysvaltojen välisestä ilmaturvallisuussopimuksesta Syyriassa.

Venäjä
Vladimir Putin kuvattuna Pietarissa maanantaina 3. huhtikuuta.
Vladimir Putin kuvattuna Pietarissa maanantaina 3. huhtikuuta.Mikhail Metzel / Itar-Tass / Lehtikuva

Yhdysvaltain iskut hyödyttävät Isisiä ja muita terroriryhmiä, väittää Venäjän presidentin tiedottaja Dimitri Peskov. Hänen mukaansa ne heikentävät terrorismin vastaista taistelua.

– Mitä tulee iskujen jälkeiseen geopoliittiseen tilanteeseen, katsotaan yhdessä, miten tilanne kehittyy, sanoo Peskov.

Venäjä pitää Yhdysvaltain iskua aggressiona liittolaistaan Syyriaa vastaan. Peskov ei kuitenkaan halua kommentoida, aikovatko sen joukot suojella Syyrian sotilaskohteita.

– Tämä kysymys pitää esittää asevoimillemme, Peskov sanoo.

Venäjä vahvistaa Syyrian ilmapuolustusta

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja ilmoittaa, että Venäjä vahvistaa Syyrian ilmapuolustusjärjestelmää. Se haluaa suojella Syyrian tärkeimpiä sotilaskohteita.

– Teemme lähitulevaisuudessa joukon toimenpiteitä, jotka vahvistavat ja nostavat Syyrian asevoimien tehokkuutta, ilmoittaa puolustusministeriön tiedottaja Igor Konašenkov.

Putinin ja puolustusministeriön tiedottajat vahvistavat, että Venäjä vetäytyy Yhdysvaltojen kanssa solmimistaan ilmaturvallisuussopimuksesta. Sen tarkoituksena on ollut välttää Yhdysvaltojen ja Venäjän ilmavoimien törmäyksiä Syyrian ilmatilassa.

– Muistio menetti merkityksensä viime yönä, kun isku tehtiin, sanoo Peskov.

Hän varoittaa, että törmäysten vaara kasvaa.

– Teknisesti kanavat ovat yhä olemassa, mutta emme aio vaihtaa mitään tietoja [Yhdysvaltojen kanssa], ilmoittaa Peskov.

"Yhdysvaltain isku oli tehoton"

Venäjän puolustusministeriö väittää, että Yhdysvaltain isku oli tehoton. Ministeriön mukaan vain 23 Yhdysvaltain laukaisemista 59 risteilyohjuksesta olisi osunut kohteeseensa, al-Shayratin tukikohtaan.

– Yhdysvaltain valtavan ohjusiskun tehokkuus Syyrian lentotukikohtaan oli siten erittäin matala, väittää tiedottaja Igor Konašenkov.

Sotilastukikohdan on kuitenkin kerrottu tuhoutuneen lähes täysin. Konašenkovin mukaan Venäjä ei tiedä, mihin loput ohjukset putosivat.

Venäjä sai Yhdysvalloilta tiedon iskusta etukäteen, Peskov vahvistaa. Sen joukot ovat käyttäneet lentotukikohtaa, mutta venäläisiä ei haavoittunut iskussa.

Peskovin mukaan presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump eivät ole vielä sopineet mahdollisesta yhteydenotosta. Putinin on määrä tavata oma turvallisuusneuvostonsa perjantaina ja keskustella Yhdysvaltain iskusta.

Yhdysvallat laukaisi Syyriaan 59 Tomahawk-risteilyohjusta Välimereltä USS Porter ja USS Ross -sotalaivoilta varhain perjantaiaamuna. Niiden kohteena oli al-Shayratin tukikohta.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass