Poks ottaa terveysasemalta mallia – muutos kuntoutussairaalaksi alkaa tänä keväänä

Ajatuksen kääntäminen erikoissairaanhoidosta kuntoutukseen vaatii työstämistä, sanoo Pohjois-Kymen sairaalan ylilääkäri Miia Melkoniemi.

Kouvola
Pohjois-Kymen sairaalan käytävä
Juha Korhonen / Yle

Pohjois-Kymen sairaalan kirurgian ja sisätautien vuodeosastoja aletaan muuttaa kuntoutusosastoiksi tästä keväästä lähtien.

– Akuuttisairaalan muuttaminen kuntouttavaksi sairaalaksi aloitetaan heti. Aluksi kartoitamme, mitä muutoksia tiloissa tarvitaan, sanoo ylilääkäri Miia Melkoniemi.

Pohjois-Kymen sairaala ottaa mallia muutoksiin Marjoniemen terveysaseman kuntoutusosastolta.

– Kuntouttavan osaston osastonhoitaja tulee avuksi, kun katsomme, mitä muutoksia tilat vaativat ja millaista välineistöä tarvitsemme, Melkoniemi kertoo.

Nykyiset tilat epäkäytännölliset

Ylilääkärin mukaan Poksin nykyiset tilat soveltuvat huonosti kuntoutussairaalatoimintaan. Tarkoituksena on kuitenkin aloittaa toiminta nopeasti ja tarjota kuntoutusta jo ennen uuden Ratamo-keskuksen valmistumista.

– Ratamo-keskus voidaan suunnitella varta vasten kuntouttavaksi sairaalaksi, Miia Melkoniemi valaisee.

Tavoitteena on, että jatkossa valtaosa kuntoutusta tarvitsevista asiakkaista Kymenlaaksossa hoidetaan Pohjois-Kymen sairaalassa. Nykyisistä 115 vuodeosastopaikasta valtaosa tulee kuntoutuksen käyttöön. Myös Kymenlaakson keskussairaalaan tulee silti pienehkö kuntoutusyksikkö.

Erikoissairaanhoitoon tähän saakka keskittynyt henkilökunta joutuu sekin nyt omaksumaan uuden, kuntouttavan työtavan.

– Henkilöstön kuntoutuskoulutus aloitetaan ensi syksynä, Melkoniemi toteaa.

Vakituinen henkilökunta säilyttää työpaikkansa

Pohjois-Kymen sairaalan vakituisen henkilöstön työpaikat pyritään säilyttämään ennallaan leikkaustoiminnan ja yhteispäivystyksen lakkauttamisesta huolimatta. Henkilöstön työtehtäviin voi kuitenkin tulla muutoksia, kun leikkaussalien henkilöstömäärä vähentyy ja toiminta muuttuu kuntouttaviin palveluihin ja peruspalveluihin.

Myös vuodeosastojen tarve vähenee kirurgisten ja sisätautien osastotoiminnan osalta. Leikkaustoiminta ja yhteispäivystys lakkaavat vuoden 2018 alusta.