27 kuntaa, 873 valtuustopaikkaa, 3 311 ehdokasta – ota haltuun Varsinais-Suomen vaaliasetelmat

Varsinais-Suomessa pisimpään mukana ollut kaksikko tähyää jo kolmannelletoista valtuustokaudelleen. Nuorin ehdokas täyttää 18 vaalien aattona.

kuntavaalit
Virkailija leimaa äänestyslipuketta äänestyspaikalla.
Yle

Varsinais-Suomen kuntavaaleissa 873:a valtuustopaikkaa tavoittelee 3 311 ehdokasta. Tuoleja on tarjolla 43 vähemmän kuin viisi vuotta sitten. Syyllisiä ovat Lietoon liitetty Tarvasjoki sekä Aura, Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Lieto, Masku ja Parainen, jotka päättivät supistaa valtuustojensa kokoa.

Demokratia heikkenee, sanovat arvostelijat. Päätöksenteko jäntevöityy, toteavat puolustajat.

27 kunnan vaalipiirissä skaala on laaja. Siinä missä keskuskaupunki Turku tekee päätöksiä 67 valtuutetun voimin, vajaan tuhannen asukkaan Kustavi pärjää 15 kuntapäättäjällä.

Siksi Turussa menestystä mielivä ehdokas tarvitsee medianäkyvyyttä ja järjestäytyneen tukijoukon. Kustavissa läpimenoon riittää viime kädessä sukulaisten, naapurien ja tuttavien tuki.

Varsinais-Suomessa suuria puolueita kohtasi ehdokaskato. Ainoastaan vihreillä, RKP:llä ja kristillisdemokraateilla on enemmän ehdokkaita kuin vuonna 2012.

Listoilla nuorisoa ja konkareita – ja kaksi vainajaa

Kuntavaalit on myös eri sukupolvien välinen taisto. Paraisilla RKP:n ehdokkaana oleva Benjamin Bergan edustaa siloposkisarjaa. Hän täyttää 18 vuotta päivää ennen vaaleja.

Naantalilainen SDP:n Mikko Rönnholm ja raisiolainen vasemmistoliiton Aarre Lehtonen ovat veteraaneja. He asettuvat ehdolle jo 13:tta kertaa. Molempien valtuustoura alkoi vuoden 1968 vaaleissa.

Vaalitunnelmia synkistää se, että Varsinais-Suomen ehdokkaista kaksi ehti kuolla kampanjan aikana. Menehtyneet olivat perussuomalaisten listoilla Kaarinassa ja Raisiossa. Raision tapauksessa ehdokas surmattiin. Teosta epäilty on vangittu.

Vaaliasetelmia pähkinänkuoressa

Vaikka vaalikampanjoissa on houkutuksena luvata yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, jokaisesta kunnasta löytyvät omat jännitysmomenttinsa.

Esimerkiksi Turussa vihreät ja SDP haastavat kokoomuksen valta-asemaa. Salossa kokoomus, SDP ja keskusta ovat lähes tasatilanteessa.

Liedossa ensi kertaa äänestävien tarvasjokelaisten vaaliaktiivisuus saattaa mullistaa voimasuhteita. Piskuisessa Pyhärannassa asetelmaa on jo pitkään hämmentänyt ryhmien sisäinen eripura. Laajemmin kuntien asetelmia on selvitelty Ylen Kuntatutkassa.

Vastauksia on luvassa sunnuntaina kello 20 alkaen, jolloin ennakkoäänestyksen tulos selviää. Yle Turku seuraa vaalituloksen kehittymistä suorana Radio Suomessa keskiyöhön saakka. Vaaliasiantuntijana studiossa on politiikan erikoistutkija Erkka Railo.