Hattelmalanharjulla voi taas ihastella Hämeenlinnaa: puustoa pois ja maisema esiin

Aikoinaan kolmostie kulki Hattelmalanharjun kautta ja silloin tie oli kautta maan tunnettu upeista näkymistään. Nyt maisemat palaavat: harjulla on tehty raivaustöitä, sillä puusto peitti näkymät jopa näköalatornilta.

Hattelmala
Näkymä Hattelmalanharjulta Hämeenlinnan kirkolle
Hattelmalanharjulta näkee taas Hämeenlinnan kirkolle.Timo Leponiemi / Yle

HämeenlinnaHattelmalanharju on maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas harju- ja lehtokokonaisuus, jonka rinteillä kasvaa erityisen paljon pähkinäpensaita. Aikoinaan kolmostien liikenne kulki Hattelmalanharjun kautta ja oli tunnettu upeista näköaloistaan.

Nyt harjun rinteiltä on poistettu varjostavia kuusia ja lehtipuita, jotta pähkinälle saatiin lisää kasvutilaa. Puustoa raivaamalla harjun näköalatornilta avattiin myös avoimemmat sektorit Hämeenlinnan keskustan suuntaan ja Kantolaan.

Pähkinäpensas Hattelmalanharjulla
Pähkinäpensas kasvaa runsaana Hattelmalanharjulla.Timo Leponiemi / Yle

– Tässä on aikanaan ollut näköalasektorit, mutta puut ovat kasvaneet eteen. Nyt niitä on poistettu. Samoin etualalta on otettu pois lehtipuita pähkinäpensaiden edestä. Nyt pähkinät pääsevät kasvamaan paremmin, huomauttaa Linnan Infran metsätalousinsinööri Mika Rantonen.

Luonnonsuojelualuettakin pitää hoitaa

Hattelmalanharju on luonnonsuojelualuetta, jossa raivaustyöt tehtiin alueelle laaditun hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti. Ensin ELY-keskus oli tehnyt alueella katselmuksen.

– Hattelmalanharju on yksi osa reilut kymmenen vuotta sitten Hämeenlinnan harjuille tehtyä hoito- ja käyttösuunnitelmaa, kertoo Rantonen.

Suunnitelmassa oli jo otettu huomioon, että näkymiä tulee joskus avata.

Uutta hoitosuunnitelmaa valmistellaan

Nyt Hämeenlinna on aloittelemassa harjualueiden uuden hoito- ja käyttösuunnitelman laatimista. Myös uudessa suunnitelmassa on tarkoitus huolehtia siitä, että näkymiä pidetään avoimina jatkossakin.

– Meidän on tarkoitus koota kevään aikana ohjausryhmä, joka puntaroi, miten hoitotoimia jatkossa tehdään. Tavoite on saada suunnitelma valmiiksi tänä vuonna.

Mika Rantonen
Harjualueiden hoitoon laaditaan uutta suunnitelmaa, kertoo metsätalousinsinööri Mika Rantonen. Taustalla siintelee Hämeenlinnan kaupunki.Timo Leponiemi / Yle

Metsätalousinsinööri Mika Rantonen ei näe ristiriitaa siinä, että luonnonsuojelualueella tehdään joskus raivaustöitäkin.

– Töitä tehdään niin, että suojeltavaksi tarkoitetut lajit voivat menestyä. Hattelmalanharjulla se on pähkinä, Ahvenistonharjulla hämeenkylmänkukka ja vanakeltto.