1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle esikuvana – Kölnissä kasataan tutun näköistä vaaligalleriaa

Nordrhein-Westfalenissa mennään vaaleihin tutuin opein. WDR otti vaaligallerian mallin Yleltä.

vaalit
WDR internet project
Uwe Tautenhahn

KÖLN Mitä Yle edellä, sitä Westdeutscher Rundfunk perässä.

Maineikas saksalainen yleisradioyhtiö WDR on ottanut Ylestä mallia ja tekee parhaillaan osavaltiovaalien ehdokasesittelyä nettiin. WDR:n Kandidatencheckin esikuva on Ylen viime eduskuntavaalien vaaligalleria.

WDR haastattelee neliminuuttisille videoille lähes tuhat Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaalien ehdokasta.

Vaalit ovat toukokuun puolessa välissä, ja ehdokaskatras tulee WDR:n nettisivulle pääsiäisen jälkeen.

Puolueet mielellään mukana

Kandidatencheck-projektin tuottajan Julia Lüken mukaan ehdokkaat ja puolueet ovat ottaneet projektin avosylin vastaan.

– Etenkin suuret valtakunnalliset puolueet pitivät tätä alusta lähtien hyvänä juttuna. Myös pienet puolueet ovat tulleet lopulta mukaan, sanoo Julia Lüke.

Düsseldorf WDR
Uwe Tautenhahn

Loppuun asti puolueista on hanketta vastustanut oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue. Puoluejohto ei ole lämmennyt ajatukselle tulla julkisuuteen avoimella alustalla, jossa kaikki ehdokkaat ovat samalla viivalla.

Osa puolueen ehdokkaista on tullut myöhemmin mukaan omalla päätöksellä.

Monta muuttujaa – video tärkein

Kandidatencheckin ehdokasesittelyistä voi räätälöidä itselleen sopivan kandidaatin monen eri muuttujan avulla. Valittavana on muun muassa sukupuoli, puolue, vaalialue ja ehdokkaan ikä.

Käytännössä palvelusta voi hakea kandidaatikseen vaikka esseniläistä alle 40-vuotiasta naista, jonka sukunimi on Müller.

Düsseldorf WDR
Uwe Tautenhahn

Olennaisin WDR:n ehdokasgallerian palvelu on yhdellä otolla purkitettu 4-minuuttinen video. Julia Lüken mukaan videon mitasta on monta mielipidettä.

– Ehkä kolme minuuttia riittäisi. Jotkut ehdokkaat pitävät tosin neljääkin minuuttia liian lyhyenä. Vielä me löydämme videon oikein mitan.

WDR:n Düsseldorfin studiolla omaa neliminuuttistaan purkittaneet vihreiden Barbara Brunsing ja kristillisdemokraattien Sven Rickert pitivät videon mittaa hiukan niukkana.

– Ensin ajattelin, että se olisi liiankin pitkä. Sain siinä ajassa lopulta juuri ja juuri kerrottua tärkeimmät asiat, arvioi Barbara Brunsing.

– Saisi video pitempikin olla. Teemoja on niin paljon, tuskailee puolestaan Sven Rickert.

Pieniä murheita ja isoja teemoja

Ehdokkaiden haastatteluissa painottuvat luonnollisesti teollisesta perinteestään tunnetun Ruhrin alueen omat tärkeät asiat. Ihmiset ovat voineet ottaa yhteyttä ja kertoa, mistä ehdokkaita tulee tentata. Toimeentulo, työllisyys, koulutus ja liikenne ovat teemoista keskeisimmät.

Düsseldorf WDR
Uwe Tautenhahn

Tuottaja Julia Lüken mukaan mukana on myös valtakunnallisia aiheita. Ehdokkailta kysytään niin Saksan sisäisen turvallisuuden asioista kuin vaikka kannoista maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan.

– Minusta tämä on merkittävää palvelua. Äänestäjien on mahdollista saada tietoa ehdokkaista, ja samalla ehdokkaat pääsevät kärryille ihmisten huolista, sanoo vihreiden Barbara Brunsing.

– Tämä on meille ehdokkaille hieno mahdollisuus esitellä tavoitteitamme lyhyessä muodossa. Videon tekeminen on ihan mahtavaa, kiittelee kristillisdemokraattien Sven Rickert.

Düsseldorf
Uwe Tautenhahn

Vaikka Nordrhein-Westfalenin asukkaat eivät ole lopputulosta netissä vielä nähneetkään, niin sosiaalisessa mediassa WDR:n ”yleläinen” avaus herättää ihastusta.

– Ihmiset pitävät tätä nimenomaan hyvänä, avoimena ja rehtinä palveluna. Aiomme uusia tämän ensi syksyn liittopäivävaaleissa, lupaa tuottaja Julia Lüke.

Lue seuraavaksi