TTY selvittää: Miksi lattian muovipäällyste aiheuttaa sisäilmaongelmia

Tavoitteena on selvittää muovipäällysteisten lattiarakenteiden kosteusvauriomekanismeja ja kehittää yhteensopivien materiaalien testausmenetelmiä.

Rakentaminen & kiinteistöt
Tampereen yliopiston Linna-rakennus
Tampereen yliopiston kirjaston lattiapinnoitteet joudutaan vaihtamaan.Yle

Tampereen teknillinen yliopisto on tarttunut ajankohtaiseen haasteeseen ja lähtee osaltaan kartoittamaan, mistä äskettäin peruskorjattujen koulujen, julkisten rakennusten ja uusien asuntojen sisäilmaongelmat johtuvat ja miten niitä voisi estää jo ennakolta.

Rakennustekniikan laboratorion johdolla selvitetään seuraavan vuoden aikana, miksi eri-ikäisiin muovipäällysteisiin lattiarakenteisiin liittyy sisäilmaongelmia. Lattioissa ilmenee monenlaisia lattiapäällysteiden, kiinnitysliimojen ja tasoitteiden fysikaaliskemiallisia muutoksia.

Laajassa tutkimushankkessa selvitetään muovipäällysteisien lattiarakenteiden kosteusvauriomekanismeja. Tarkoituksena on selvittää vaurioitumisen syntymekanismeja tarkastelemalla rakennetta kokonaisuutena, aina materiaalivalinnoista rakentamisprosessiin.

Muovimatoista liikkeelle

Tutkimushankkeen tarkoituksena on tuottaa rakennusalalle käytännön ohjeita laadukkaiden muovipäällysteisten lattiarakenteiden toteuttamiseksi, kertoo tohtorikoulutettava Virpi Leivo Tampereen teknillisen yliopiston rakennustekniikan laboratoriosta.

– Alkuvaiheessa laboratoriossa pyritään selvittämään vaurioprosesseja. Miksi uuden lattian muovimatto vaurioituu? Missä olosuhteissa muovipäällysteisiin lattioihin tulee vaurioita, missä materiaaleissa ja mitä materiaalien rajakerroksissa tapahtuu, kun vaurio sattuu.

Leivon mukaan painopiste on uusissa lattioissa, koska vanhoissa lattioissa ongelmakenttä on astetta vaikeampi.

– Vanhat muovimatot ovat kemialtaan aivan erilaisia kuin nykyiset, jotka ovat paljon vähemmän päästöjä aiheuttavia kuin vanhat matot ja tasoitteet.

Käytännön ohjeita rakentajille

Hankkeen tarkoituksena on tuottaa rakennusalalle käytännön ohjeita laadukkaiden muovipäällysteisten lattiarakenteiden toteuttamiseksi, sanoo Virpi Leivo.

– Tässä samalla kehitetään testausmenetelmää, millä voidaan tulevaisuudessa testata etukäteen materiaaliyhdistelmiä. Eli että toimivatko ne keskenään suunnitellusti. Aluksi kehitetään laboratoriotestiohjelmaa ja varmaan syksyllä tulee jo joitakin tuloksia.

Tutkimuksen tarve nostettiin esiin Talonrakennusteollisuus ry:stä ja Leivon mukaan mukana hankkeessa on iso porukka.

– Mukana on materiaalinvalmistajia eli suurimmat muovimattovalmistajat, tasoitevalmistajat ja liimanvalmistajat. On rakennusliikkeitä, talonrakennus- ja betoniteollisuutta ja käyttäjäpuolelta kaupunkeja sekä sosiaali-ja terveyspiiri.