Turun yllä leijuu kutsuva tuoksu – kuvagalleriassa tunnelmia Turun Saaristolaismarkkinoilta

Turun Saaristolaismarkkinat tarjoavat perinteistä tuoksua ja tunnelmaa. Aavistuksen harmaa kevätsää ei toppuutellut markkinaväkeä. Jokivarsi täyttyi heti ensimmäisen markkinapäivän aamuna.

markkinat
mies syö makkaraa
Makkara maistuu aina markkinahumussa. Johanna Manu / Yle

Aurajoen rannassa järjestettävät Turun Saaristolaismarkkinat kokoavat viikonloppuna herkkusuut ja muut uteliaat markkinavieraat kala-annosten, höyryävien makkaroiden ja muiden herkkujen ääreen. Saaristolaismarkkinat järjestetään nyt 21. kerran.

Pyhämaalta markkinoille saapunut kalakauppias ja merikarhu Altti Rantamaa on ollut mukana Saaristolaismarkkinoilla joka vuosi. Rantamaalle nämä markkinat ovat yksi kevään merkki.

Ammattikalastajia hänen suvussaan on ollut jo monen polven ajan. Nuorena haaveissa saattoi käydä muitakin ammatteja, mutta pienestä pojasta asti merellä viihtynyt kalamies valitsi sukunsa miesten tavoin ammattikalastamisen.

Meren kutsu on vahva. Silmistä näkee, että meri ja luonnon tarjoamat ihmeet ympärillä ovat Rantamaalle kaikki kaikessa. Niistä kertoessaan kalamiehen silmissä käy liikutuksen kiilto.

– Talven jälkeen, kun kevät tulee, tulee vahva mielenkiinto merta kohtaan.

Kalaa tulee kiitettävästi ihan läheltä. Ahventa, siikaa ja silakoita saa nyt parhaiten. Markkinaviikonloppuna Rantamaan kalatiskiltä katoa vilkkaimmin savusilakka.

mies pitelee kalaa
Ikänsä kalastanut kalakauppias pitää Saaristolaismarkkinoita yhtenä kevään merkkinä. Sen verran on tullut oltua kalojen kanssa tekemisissä vuosien varrella, että merikarhu itse on nykyään enemmän makkaramiehiä. Johanna Manu / Yle
kalaa
Saaristolaismarkkinoiden kalatiskeillä on kala poikineen. Ja pari serkkuakin on varmasti luiskahtanut samaan saaliiseen. Johanna Manu / Yle
kalaa ja lihaa
Johanna Manu / Yle
kalaa purkitettuna
Johanna Manu / Yle
mies paistaa ruokaa
Houkutteleva tuoksut tuovat nälän tullessaan. Tai ainakin näkönälän. Tekisi mieli maistaa kaikkea! Johanna Manu / Yle
mies syö ruokaa
Johanna Manu / Yle
voileipäkakkuja
Kaunista lohileipäkakkua syö mielellään silmillään ja suullaan. Johanna Manu / Yle
värikkäitä tikkareita
Makenannälkään on satoja metrejä metrilakua ja makoisia tikkukaramelleja. Johanna Manu / Yle
lintupatsaita
Näkyykö yhtään tuttuja? Johanna Manu / Yle
katu täynnä ihmisiä
Saaristolaismarkkinoille odotetaan kymmeniä tuhansia kävijöitä. Jo perjantaina aamusta katu täyttyi markkinavieraista.Johanna Manu / Yle