Kuka istui valtuustossa kun lapsesi homekoulun korjaus ei saanut rahaa? Tutkija: "Kannattaa miettiä ketä äänestät näissä vaaleissa"

Kuntavaalit kärsivät seksikkyyden puutteesta, tätä tarinaa kertoo ainakin alati laskeva äänestysinnokkuus. Tutkija listasi nyt neljä syytä, miksi äänestäminen kuntavaaleissa kuitenkin kannattaa.

kuntavaalit
Ihmiset katselevat vaalimainoksia kadulla.
Henrietta Hassinen / Yle

Kuntavaalien äänestysprosentti on sukeltanut vuosikymmenten aikana. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimukset osoittavat, että syytä äänestämiseen kuitenkin on. VATTin tutkija Janne Tukiainen listaa nyt neljä syytä siihen, miksi äänestäminen kuntavaaleissa todella kannattaa.

1. Yksikin ääni voi ratkaista

– Kuntavaalit ovat poikkeukselliset vaalit siinä mielessä, että erityisesti puolueiden viimeiset valtuustopaikat jaetaan hyvin pienillä äänimarginaaleilla. Jos mielessä on esimerkiksi ehdokas, joka viime vaaleissa oli hilkulla päästä valtuustoon, tai pääsi sisään juuri ja juuri, äänen suuntaaminen hänelle voi olla yllättävänkin kannattavaa.

– Eduskunta- tai presidentinvaaleissa tämä ei ole mahdollista. Presidentinvaaleissa puhutaan lottovoiton mittakaavaa olevista todennäköisyyksistä tällaisissa tilanteissa. Eduskuntavaaleissakin täytyy masinoida huomattavan iso porukka äänestämään yhtä ehdokasta, jotta rajalla oleva ehdokas menisi läpi. Kuntavaaleissa oma lähipiiri voi helpostikin riittää ratkaisemaan jonkun ehdokkaan pääsyn valtuustoon.

2. Sillä ON väliä, ketkä pääsevät valtaan

– "Mitä väliä sillä on ketä sinne valtuustoon valitaan, kaikki ne ovat samanlaisia". Tämä on yleinen ajatuskulku. Silti esimerkiksi sillä, työskenteleekö läpimennyt ehdokas kunta- vai yksityisellä sektorilla, voi olla todella paljon merkitystä. Jos ollaan esimerkiksi päättämässä siitä, rakennetaanko kuntaan uusi koulu, niin todennäköisesti käännytään asiantuntemuksen toivossa valtuustossa istuvan opettajan puoleen. Näin ollen tiettyä kuntasektoria edustava valtuutettu saa mielipiteilleen jopa suhteettoman suuren painoarvon. Tämä näkyy helposti siten myös kuntatalouden kasvavina menoina.

– Erityisen suuri merkitys valtuutettujen työmarkkina-asemalla on kunnan suurimman puolueen kohdalla, jolloin kuntatyönantajien palveluksessa olevilla valtuutetuilla on vielä suurempi mahdollisuus muuttaa puolueensa kautta valtuuston kokonaisnäkemystä.

3. Äänesi voi määrätä kuka nuijii viimeisen sanan

– Myös puolueen suosittujen ehdokkaiden äänestäminen saattaa kannattaa sen takia, että puolueet katsovat ehdokkaiden äänimääriä, kun päättävät esimerkiksi siitä, kenestä tulee valtuuston, kaupunginhallituksen tai jonkin lautakunnan puheenjohtaja. Eli ainoa olennainen asia ei ole vain se, ketä valitaan, ja ketä ei, vaan myös se, mitä tapahtuu vaalien jälkeen.

– Yksittäisen äänen tie ei siis ole niin lyhyt kuin luullaan. Varsinaista vaalia voi jopa ajatella eräänlaisena esivaalina, jonka puolueet sitten huomioivat, kun päättävät tärkeästä paikkajaosta.

4. Kunnat käyttävät huomattavasti enemmän rahaa kuin valtio

– On ehkä jäänyt hämäräksi äänestäjille, että itse asiassa kuntavaalit on se tärkein vaali. Ihan sen oman, päivittäisen elämän kannalta. Ihmiset tietävät mitä hyvää palvelua he ovat saaneet ja kuinka laadukkaita kotikunnan palvelut ovat. Vaalit ovat oikeastaan hyvä tapa rankaista tai palkita poliitikkoja, jotka ovat tehneet päätöksiä kuntien palvelujen eteen.

– Jos vaikka omien lasten ala-aste on homeessa, niin se on aika hyvä paikka sitten miettiä, että äänestänkö samoja poliitikkoja kuin viimeksi vai joitain muita, VATTin tutkija Janne Tukiainen sanoo.