Eeva-Maria Maijala: petojen haaskakuvauksesta ei saa tehdä laillista elinkeinoa

Keskustan lappilaisen kansanedustajan mielestä luonnonsuojelu on irtaantunut luonnosta.

metsästyslaki
kansanedustaja Eeva-Maria Maijala
Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.)Jarno Tiihonen / Yle

Keskustan lappilainen kansanedustaja Eeva-Maria Maijala vastustaa metsästyslain muutosta, joka sallisi haaskan käyttämisen luontokuvauksessa ja petojen katselussa.

– En voi hyväksyä tällaista luonnon tasapainon rikkomista. Erityisen paha tilanne tämä on poronhoitoalueella. Parhaissa paikoissa saattaa olla 20 - 30 eri karhua syömässä haaskoja. Sen seurauksena lähialueella kuolee hyvin paljon poroja sekä muita eläimiä, Maijala sanoo tiedotteessaan.

Elinkeinon tukemiseksi

Eduskunnassa käytiin torstaina metsästyslain lähetekeskustelu ja vilkkainta keskustelu oli Maijalan mukaan haaskan käyttöä koskevasta pykälästä 34a.

Maijalan mukaan lakimuutos johtaisi petovahinkojen kasvuun tilanteessa, jossa muutenkin taistellaan vaikean peto-ongelman kanssa.

– Suurpetojen tarkoituksellinen houkuttelu ravintoa hyväksi käyttäen olisi kielletty, mutta laki kuitenkin sallisi ravintohoukuttimen luontokuvaus- ja katselutoimintaa varten. Lakimuutoksella vahvistetaan uutta elinkeinotoimintaa, Maijala kommentoi.

Kuvata voi eläintarhassa

Kansanedustajan mukaan monet luonnonsuojelijat ja luontoaktivistit kannattavat petojen houkuttelua haaskalla, vaikka se rikkoo luonnon biodiversitettiä ja totuttaa petoja ihmisiin.

– Tämä kertoo siitä, miten luonnosta vieraantunutta luonnonsuojelu voi tänä päivänä olla. Jos karhuja, susia, ahmoja, ilveksiä halutaan kuvata ja käydä katselemassa, niin toiminnan tulisi lähtökohtaisesti tapahtua silloin varta vasten jossakin eläintarhassa, mutta luonnossa eläinten pitää saada olla niin kuin luonnossa normaalitilanne on olemassa.

Eeva-Maria Maijala esittää, että haaskakuvaustoiminnan vaikutuksista luontoon ja porotalouteen tehdään tutkimus. Laki menee nyt maa - ja metsätalousvaliokunnan käsittelyyn.