Muuttiko Yhdysvaltain ohjusisku jotain Syyrian sodassa? Tätä mieltä ovat politiikot

Onko Yhdysvaltain Syyrian armeijan lentotukikohtaan tekemä ohjusisku käänne kuusi vuotta jatkuneessa Syyrian konfliktissa?

Syyria
Timo Soini ja Juha Sipilä.
Timo Soini ja Juha Sipilä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) toivoo, että Yhdysvaltain viimeöinen ohjusisku Syyrian armeijan lentotukikohtaan muuttaa vihdoin konfliktin suunnan, ja kansainvälinen yhteisö alkaa toimia.

– Kemiallisten aseiden käytölle ei ole mitään hyväksyntää. Al-Assad on vastuussa koko sodasta, että koko oman kansan murhaaminen alkoi. Olen ollut työlääntynyt kansainvälisen yhteisön saamattomuuteen jo vuosia, hän painottaa.

Soini katsoo ratkaisun avaimien olevan nyt YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden käsissä.

– Jos tässä alkaisi nyt tapahtumaan jotain, että saataisiin todellinen rauhanprosessi käyntiin. Syyriassa on ollut jo vuosikausia hyvä sovittelija, YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura, mutta häneltä on puuttunut riittävä tuki, ulkoministeri toteaa.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat Syyriassa ainakin välillisesti vastakkain, ja tilanne on kiristänyt maiden välejä. Bashar Al-Assadin hallintoa tukeva Venäjä on ilmoittanut lopettavansa lentotoiminnan koordinaation Yhdysvaltain kanssa Syyriassa.

– Tilanne aina hankaloituu, kun tulee jotain uutta. Myös vahingon mahdollisuus kasvaa, eikä kukaan kaipaa sellaista. Olennaista olisi saada aikaan tulitauko ja jatkaa sitten YK-vetoista rauhanprosessia, hän sanoo.

Sipilä: Kun rajat ylittyvät, reagoidaan heti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti ohjuiskua suurena muutoksena Yhdysvaltain Syyrian-politiikassa.

– Se on selvä osoitus myös siitä, että jos näitä rajoja kemiallisten aseiden suhteen ylitetään, niin reagointi tulee välittömästi, hän korostaa.

Sipilä ei ota suoraan kantaa siihen, oliko ohjusisku lentotukikohtaan oikeutettu.

– Suomi korostaa sitä, että tehdään nämä aina YK:n johdolla ja kunnioitetaan kansainvälisiä sopimuksia. Yhdysvallathan katsoo, että tässä on nyt selvä linkki (Syyrian hallinnon) ja kemiallisen aseiden käytön välillä, ja sen takia he iskun tekivät, Sipilä sanoo.

Erkki Tuomioja
Erkki TuomiojaJouni Immonen / Yle

Tuomioja: Vain neuvottelut tuovat rauhan Syyriaan

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) pitää kemiallisten aseiden käyttöä vakavana sotarikoksena, josta tekijät pitää saada vastuuseen.

– Tämä edellyttää sitä, että olisi oikeudellisesti pitävät näytöt. Nythän tätä ei ole vielä olemassa, vaan tämä on Yhdysvaltain yksipuolinen reaktio, joka voi sinänsä kohdistua syylliseen tahoon. Se tapa, millä tämä tehtiin tuskin edesauttaa saamaan rauhaa kuusi vuotta jatkuneeseen Syyrian sotaan, Tuomioja pohtii.

Hän toteaa, että ohjusisku on vain uusin käänne pitkään jatkuneessa humanitaarisessa katastrofissa. Tuomioja korostaa, että konflikti ratkeaa vain neuvotteluratkaisulla. Hänestä Syyria olisi pitänyt laittaa täydelliseen asevientikieltoon jo aikoja sitten.

– Kaikilta osapuolilta olisi estetty rahallinen, aseellinen ja muu tuki. Sitä kautta heitä olisi painostettu neuvotteluratkaisuun, hän sanoo.