Turun kolmessa päiväkodissa streptokokkia – voi aiheuttaa nielurisatulehdusta ja oksentelua

Päiväkodit tutkitaan ja kaikki lapset hoidetaan samaan aikaan.

Turku
Lapsi leikkii autolla
Henrietta Lehtinen / Yle

Turkulaisissa päiväkodeissa jyllää normaalia ärhäkämpi A-streptokokkibakteeriaalto. Kolmen päiväkodin osalta on päädytty siihen, että ne seulotaan järjestelmällisesti.

Turun infektiotautien torjuntayksikkö on ottanut yhteisnäytteet Turun Ispoisissa Rätiälänkadun päiväkodissa ja Jäkärlässä Suotorpankujan päiväkodissa. Tämän lisäksi yhdessä yksityisessä päiväkodissa on päädytty samaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapset tutkitaan samaan aikaan ja tartunnan saaneet lapset myös hoidetaan keskitetysti.

A-streptokokki saattaa aiheuttaa muun muassa nieluinfektioita, tulirokkoa, märkärupea ja niin kutsuttua peppuvakoinfektiota.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila kertoo, ettei kovinkaan ihmeellistä toimintaohjetta ole koteihin antaa.

– Ei oikeastaan erikoisempaa toimintaohjetta, eli toimitaan niin kuin aina ennenkin. Jos lapsi on kipeä ja tarvitsee lääkärinhoitoa, niin hänet tulee viedä lääkäriin, neuvoo Marttila.

Jos jossakin päiväkodissa on paljon streptokokkipotilaita, ottaa päiväkoti yleensä yhteyttä Turun infektiotautien torjuntayksikköön. Tässä vaiheessa sitten selvitetään ja päätetään, onko syytä ottaa koko päiväkoti kerralla syyniin.

– Vanhempien ei tarvitse olla sen enempää tarvitse huolestuneita kuin aiemminkaan. Missään nimessä ei ole kysymys mistään kovin erikoisesta tilanteesta, rauhoittelee Marttila.