Kotouttamista höyläpenkin äärellä – Turvapaikanhakijat veistävät longboardeja ja unelmoivat työpaikoista

Turvapaikanhakijat rakentavat Oulussa mäkirullalautoja eli longboardeja mielessään uudet työpaikat. Töiden ei ole tarkoitus jäädä puuhasteluksi, vaan niiden pohjalta kehitetään saman tien sosiaalista yritystä.

työelämä
Keskeneräisiä lautoja
Turvapaikanhakijat rakentavat Oulussa mäkirullalautoja eli longboardeja

Vuolle Setlementti ry:n puutyöverstaalla Oulussa sahataan ja höylätään. Puu saa myös kiiltävän pinnan.

Vuolteen ESIKOTO-osahanke on aktivoinut turvapaikanhakijoita Euroopan sosiaalirahaston tuella. Lähtökohtana on kuitenkin ollut, etteivät harrastetyöt ole vain ajankulua. Ihmiset on saatava töihin, joten puutyökerhosta ollaan saman tien kehittämässä uutta yritystä.

Ensimmäiseksi tuotteeksi tuli hieman sattuman kautta mäkirullalauta, jonka mallikappaleeksi otettiin puutyöohjaaja Arttu Tavian itselleen tekemä lauta. Sen pohjalta lähdetään nyt rakentamaan tuoteperhettä ja tarinaa sen ympärille, kertoo Arttu Tavia.

– Tässä rakennetaan tuotemerkkiä, jonka alle kehitellään muitakin tuotteita. Ajatuksena on samalla olla vähän esimerkkinä siitä, että tämmöistäkin toimintaa voi tehdä ja sitä kautta mahdollisesti lisätä työllisyyttä ja yhteiskuntaan hyvinvointia. Käytetään hyväksi ne käden taidot joita on olemassa.

Brändiä ja tuoteperhettä kehitetään siihen tahtiin, että yrityksen olisi tarkoitus olla valmis jo ensi kesänä. Laudan lisäksi tässä vaiheessa tuotantoon on otettu puiset korvakorut ja T-paitoja.

Kielteiset turvapaikkapäätökset tuntuvat

Aluksi innostuneita tekijöitä löytyi turvapaikanhakijoiden joukosta enemmän kuin tarpeeksi mutta kielteisten turvapaikkapäätösten jälkeen tekijöiden määrä on selvästi huvennut.

Tosin kun brändi on valmis niin tavoitteena on sosiaalinen yritys, jolloin ei puhuta vain turvapaikanhakijoista, muistuttaa Vuolle Setlementillä projektisuunnittelijana työskentelevä Minna Ylilehto.

– Tarkoitus on tehdä tästä sosiaalinen yritys, joka sitten työllistää yhteiskunnan rattaista tavalla tai toisella pudonneita henkilöitä. Alunperin hankkeessa olivat turvapaikanhakijat keskiössä mutta jatkossa on tarkoitus, että töitä pystyttäisiin tarjoamaan muillekin, muun muassa pitkäaikaistyöttömille.

Tähän mennessä työntekijät ovat olleet kaikki turvapaikanhakijoita ja osa on ollut puualan ammattilaisia, osa taas muuten töistä kiinnostuneita.

Toiveena alan työt

Arttu Tavian kanssa rullalautojen pinnoitustöitä tehnyt Saman Ahmed kertoo olevansa ammatiltaan puuseppä. Hänen mukaansa työ on helppoa, mutta mielenkiintoista. Hän toivoo, että yritys saisi tuulta alleen ja hän voisi jatkaa puutöitä Suomessa.

Samaa toivoo myös yhtä aikaa työmaalla oleva Samim, joka kuitenkaan ei ole alan ammattilainen. Nuori mies haluaa edelleen opiskella Suomessa, mutta työt suunnitellussa yrityksessä kiinnostavat häntäkin.

Tarkoitus on tehdä tästä sosiaalinen yritys, joka sitten työllistää yhteiskunnan rattaista tavalla tai toisella pudonneita henkilöitä.

Minna Ylilehto

Tässä vaiheessa hän käy rakentamassa lautoja huvikseen, mutta toivoo, että tuotteiden kauppa saataisiin käyntiin.

Varsinaista markkinointia ei ole vielä aloitettu ja brändin ja tuoteperheen kehittelykin on vielä kesken. Tieto lautojen tekijöistä on kuitenkin levinnyt. Samoin kuvat tuotteista sosiaalisessa mediassa. Alustavia tilauksiakin on jo saatu.

Klo 10:46 korjattu toteuttavan tahon nimet Vuolle-opistosta Vuolle Setlementti ry:hyn sekä Vuolteen ESIKOTO-osahankkeeseen.