Norjan öljyrahasto jyrähti pörssiyritysten johdon ylisuurista palkoista: ”Ensi vuonna käytämme äänivaltaamme”

Norjan valtion öljyrahasto haluaa aloittaa keskustelut omistamiensa yritysten kanssa toimitusjohtajien palkitsemisesta.

rahastot
Öljynporauslautta Goljat Hammerfestissa
Öljynporauslautta Goljat Hammerfestissa vuonna 2015.Tapani Leisti / Yle

Maailman suurimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin sijoitusrahastoihin lukeutuva Norjan valtion öljyrahasto alkaa entistä tiukemmin painostaa pörssiyrityksiä kohtuullistamaan ylimmän johdon jättipalkkoja.

Rahasto kertoi näkemyksiään uusista pelisäännöistä perjantaina samalla, kun se julkisti vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksen.

– Tämä vuosi keskustellaan, ensi vuonna käytämme äänivaltaamme, Rahaston toimitusjohtaja Yngve Slyngstad kertoi tiedotustilaisuudessa Oslossa.

Rahaston näkemys kohtuullisesta palkitsemiskäytännöstä on julkaistu (siirryt toiseen palveluun) rahaston nettisivuilla. Siinä korostetaan palkitsemisen yksinkertaisuutta, läpinäkyvyyttä ja sitomista yhtiön pitkän aikavälin arvonnousuun. Eläke-etujen tulisi olla vain vähäinen osa palkitsemista.

Norjan valtion öljyrahasto aikoo keskustella näkemyksistään sekä suoraan yritysten hallitusten kanssa että muiden suursijoittajien kanssa.

Vahva vallankäyttäjä

Rahastolla on omistuksia 8 985 yrityksessä ympäri maailman. Omistusten arvo oli maaliskuun lopussa noin 857 miljardia euroa. Rahaston sijoituksista lähes kaksi kolmannesta on kiinni osakkeissa.

Rahaston omistusosuus on huomattavan suuri monissa isoissakin yrityksissä, joten sen mielipiteillä on merkitystä. Omistukset (siirryt toiseen palveluun) on kerrottu rahaston nettisivuilla. Suomessa rahastolla on sijoituksia noin 3,3 miljardin euron arvosta.

Norjan öljyrahasto on parin viime vuoden aikana aktivoitunut huomattavasti yritysten hallinnon etiikkaa ja läpinäkyvyyttä koskevissa kysymyksissä.

Rahasto on jo muutaman kerran äänestänyt yhtiökokouksissa ylimmän johdon palkitsemisohjeistusta vastaan. Lisäksi se on luopumassa omistuksistaan (siirryt toiseen palveluun) ilmastoa turmelevissa yrityksissä.