Mango ja broccolini ovat pääsiäisen ruokayllättäjät

Trendikäs ruoanlaittaja kattaa pääsiäisenä pöytään parsaa ja mangojuustokakkua.

Kuva: Mårten Lampén / Yle (vas.) ja Agriffin / CC BY 1.0 / https://creativecommons.org/licenses/by/1.0/ (oik.)

Suomalaisten perinteisiä pääsiäisherkkuja ovat karitsa, lammas, mämmi ja pasha, mutta nyt niitä tarjoillaan uusin maustein.

Keittiöissä tuoksuvat yrtit.

Rosmariinia ruukuissa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

– Perinteisiä suosikkeja halutaan vähintään tuunata ja tuoda nykyaikaan. Niihin etsitään uusia vivahteita tai niistä tehdään uusia versioita, toteaa S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa.

Yleisinä trendeinä näkyy kuluttajien kiinnostus kasvisruokaa ja terveellistä syömistä kohtaan.

– Nyt suositaan luomua, vastuullisuutta ja lähiruokaa. Pääsiäisenä voisi jopa puhua ruokahifistelystä, nautiskelusta ja elämyksellisyydestä, sanoo Keskon asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen.

Mangon suosio on yllättänyt.

Keskon asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen Kuva: Mårten Lampén / Yle

–  Sen keltavihreäväri sopii pääsiäiseen. Jälkiruoista mangojuustokakku on löytänyt yhä useamman pääsiäispöytään. Sen reseptiä haetaan internetistä todella paljon, Minna Vakkilainen jatkaa.

S-ryhmän valikoimajohtaja, Antti Oksa mainitsee suosikeista parsakaalin.

– Kevään hittituote broccolini eli varsiparsakaali näkyy nyt ihmisten pääsiäisruokapöydissä. Se on hyvänmakuinen, terveellinen ja helppokäyttöinen.

Ruokahittien seuraaminen tilastotiedettä

Suomalaisessa ruokakulttuurissa löytyy edelleen alueellisia eroavaisuuksia. Kauppa on niistä kiinnostunut. Ei ole sattumaa, mitä hyllyiltä löytyy.

S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa Kuva: Mårten Lampén / Yle

– Se on tilastotiedettä. Ei heitetä noppaa, vaan kyllä siinä tutkitaan tarkasti myyntejä, kulutustrendejä, asiakkaiden palautetta ja toiveita, toteaa Antti Oksa.

– Pääsiäisenäkin valikoimat vaihtelevat alueittain ja kaupoittain. Asiakkaat ovat erilaisia ja alueet ovat erilaisia, Minna Vakkilainen lisää.

Erityisesti pitkäperjantaista odotetaan vilkasta ruokakauppapäivää.