Vienti lunastaa odotuksia: piti kasvusuuntansa helmikuussakin

Tavaraviennin komeimmassa kasvussa olivat öljyjalosteet, jotka vetivät kokonaisviennin nousuun.

Suomen talous

Suomen tavaraviennin arvo oli helmikuussa Tullin mukaan 4,3 miljardia euroa eli neljä prosenttia enemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Useat talousennustajat ovat keväällä kohottaneet arviotaan Suomen talouden tokenemisesta ja viennin piristymisestä. Odotettua voimakkaampaa viennin kasvua povasi tällä viikolla Palkansaajien tutkimuslaitos (siirryt toiseen palveluun) ja edellisviikolla Nordea (siirryt toiseen palveluun). Myös muun muassa Elinkeinolämän tutkimuslaitos (siirryt toiseen palveluun) luettelee kysynnän, paremman kilpailukyvyn ja investointien ryydittävän vientiä.

Tuonti kasvoi helmikuussa kuusi prosenttia vuoden takaisesta 4,6 miljardiin euroon. Kauppatase oli helmikuussa 280 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuotta aiemmin kauppatase oli 185 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Eri tavararyhmistä jyrkimmässä kasvussa helmikuussa oli öljyjalosteiden vienti. Tullin mukaan nimenomaan öljyviennin nopea kasvu veti kuukauden kokonaisuudessaan nousuun. Myös muiden kemianteollisuuden tuotteiden ja metallien vienti nousi. Metsäteollisuuden tuotteiden vienti sen sijaan laski hieman.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti oli lähes viime vuoden tasolla, mutta sähköteknisten koneiden ja laitteiden vienti heikkeni.

Vienti Venäjälle kasvoi selvästi vuoden takaisesta. Samoin myös tuonti Venäjältä nousi selvästi edellisvuodesta.

Odotuksissa vuoden mittaan on huomattavaa kasvua kulkuneuvoteollisuuden vientiin. Toiveet pohjaavat Uudenkaupungin autotehtaan ja laivanrakentamisen imuun.

Useat eri tahojen ekonomistit alleviivaavat kevään talousennusteissaan, että viennin pirteys on tulevina aikoina kiinni palkkamaltista, jotta suomalaisella työllä tehdyn vientitavaran hinta on ulkomaisille tilaajille kohdallaan.