1. yle.fi
  2. Uutiset

Adiós roaming-maksut – Malagan Erkki voi surfata koko talven netissä suomalaisliittymällään ilman lisämaksua

Erkki voi selailla nettiä edullisesti Espanjassa, mutta tuleeko Wolfgang Saksasta hankkimaan halvan suomalaisen mobiililiittymän, kun verkkovierailumaksut EU:ssa kesällä poistuvat?

Mobiilidata
Näkymä Benidormin rannalle, Espanjassa.
Manuel Lorenzo / EPA

Suomalaiselle intohimoiselle mobiilidatan käyttäjälle EU:n päätös heti lomakauden alkuun on mahtava lahja. Juuri kukaan ei vietä kännykällään tai tabletillaan aikaa netissä ulkomailla niin paljon kuin suomalainen.

Kohta tavallinen nettiselailu EU:ssa ei maksa euroakaan lisää sellaiselle, jolla on esimerkiksi 30 euroa kuussa maksava kiinteähintainen mobiililiittymä. Ja melkein kaikilla alkaa olla.

EU:n päätöksen hengessä roamingin poistolla ei saisi kikkailla. Tarkoitus ei ole, että EU-maiden kansalaiset alkaisivat hankkia kiinteähintaisia SIM-kortteja halvan mobiilidatan maista ja käyttää niitä sitten kotonaan.

Käytäntö voi kuitenkin osoittautua toiseksi ja sitä puhelinoperaattorit inhoavat.

Neljä kuukautta yhtä soittoa

Roamingin poisto on siis tarkoitettu ajoittaiseen matkustamiseen. Suomalaiset viettävät keskimäärin 11 päivää vuodessa toisessa EU-maassa, mutta joukossa on paljon heitäkin, jotka lentävät aurinkoon koko talveksi.

Telian, Elisan, DNA:n ja kumppaneiden on nyt rakennettava järjestelmä, jolla ne voivat seurata, missä heidän SIM-korttejaan käytetään. Operaattoreiden seurantajakso on aina neljä kuukautta. Sinä aikana operaattorit tarkkailevat, onko liittymä ollut enemmän omassa vai ulkomaisessa verkossa.

Mikäli liittymä viettää enemmän aikaa tai käyttää enemmän dataa toisen EU-maan verkossa kuin Suomessa, lähettää operaattori neljän kuukauden jälkeen asiakkaalleen viestin, että tämä käyttää liittymäänsä sopimuksen hengen vastaisesti.

Asiakkaalla on sen jälkeen kaksi viikkoa aikaa palata liittymineen Suomeen. Mikäli tämänkin aika umpeutuu, joutuu asiakas sen jälkeen maksamaan jonkun suuruista maksua datan käytöstä. Mitään sakkoja tai liittymän perumisia ei kuitenkaan ole luvassa.

Käytännössä Erkki voi siis painella aurinkorannikolle marraskuun alussa ja olla onnellinen nettisurfaaja kotimaisin hinnoin maaliskuun alkuun.

Himokäyttäjät joutuvat maksamaan

Se, paljonko suomalainen voi käyttää dataa EU:n alueella ilman lisäveloitusta, riippuu hänen käyttämänsä liittymän hinnasta. Mitä kalliimpi liittymä, sitä enemmän gigatavuja on kuukausitasolla käytössä.

Käytännössä kiinteähintaisen liittymän omistava Erkki voi Malagassa kuunnella nettiradiosta suomalaiskanavia, päivittää Facebookia ja soitella WhatsApp-puheluita melko huoletta samaan rahaan. Päiväkohtaista ylärajaa ei tule. Elokuvia ei sentään kannata matkanetillä latailla.

Mielenkiintoista on, että operaattorit saavat halutessaan olla asiakaspalvelussaan armollisia. Neljän kuukauden varoitusviestiä ei ole mikään pakko lähettää, jos Malagan Erkki on talven aikana käyttänyt nettiä vain vähän.

Mutta viestejä varmaan läheteltään paljon, sillä roamingin poistumisen uskotaan vähintään satakertaistavan mobiilidatan käytön EU:n alueella.

Pihtiputaan mummokin maksaa Malagan Erkin surffailut

Operaattoreille verkkovierailu on kallis paukku. Ne joutuvat maksamaan suomalaisten asiakkaidensa verkkovierailusta sille operaattorille, jonka verkossa asiakas milloinkin viihtyy. Ja suomalaiset viihtyvät ja käyttävät myös valtavasti dataa.

Nekin suomalaiset, jotka eivät edes käy ulkomailla, maksavat siten liittymämaksuissaan myös EU-maissa vierailevien suomalaisten operaattoreilla aiheuttamat surffauskulut.

Operaattorit yrittävätkin keksiä uusia tuotteita. Yksi sellainen voisi olla paljon nykyisiä halvempi liittymätyyppi, joka ei toimisi ulkomailla ollenkaan. Sellaisen haluaja ei maksaisi myöskään muiden ulkomaan nettikäyttöä.

Vain Suomessa toimivan liittymän ongelma on kuitenkin, että mikäli siitä tulisi kovin suosittu, jouduttaisiin puolestaan muiden liittymien hintoja nostamaan.

Mutta tekeekö se Wolfgang SIM-korttiostoksen Suomesta?

Kalliiden mobiilidatamaiden asukkaille voi tulla houkutus ostaa halvan mobiilidatan maista liittymiä ja käyttää niitä sitten kotonaan vaikkapa tablettitietokoneessa tai kahdella SIM-kortilla varustetun puhelimen nettiselailuun.

Suomi on tällainen halpa maa ja suomalaisoperaattorit haluavat torjua SIM-korttishoppailun kaikin keinoin. Ensinnäkin Suomessa ilman rekisteröitymistä myytäviin prepaid-kortteihin ei näillä näkymin tule verkkovierailumahdollisuutta. Wolfgangin ei siis kannata sellaista korttia ostaa muuta kuin Suomen vierailunsa ajaksi.

Kiinteähintaisen laskutusliittymän avaaminen on tehty ulkomaalaiselle erityisen vaikeaksi. Yleensä liittymän avaamiseksi vaaditaan suomalainen henkilötunnus. Operaattorin on muuten vaikeaa varmistua ulkomailla asuvan luottokelpoisuudesta.

Saksalainen Wolfgang siis tuskin ostaa liittymänsä Suomesta, mutta voi hyvinkin hakea SIM-korttinsa Luxemburgista, jos lilliputtimaan operaattorit kilpailullisista syistä sellaista haluavat.

Ainakin teoriassa myös suomalainen voisi pian saada tarjouksen verkkovierailut sallivasta virolaisesta prepaid-liittymästä. Operaattoreiden ansaintalogiikka toimisi kuitenkin siinä tapauksessa lähinnä vain silloin, jos virolaisoperaattorilla olisi poikkeuksellisen edullinen tukkusuhde johonkin suomalaiseen operaattoriin, jonka verkossa tämä prepaid-liittymä saisi vierailla.

_Juttua varten on pyydetty tietoja Telialta, Elisalta sekä DNA:lta. _

Lue seuraavaksi