1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikesakko

Korotukset purevat – rikesakkotuotot tuplautuivat

Rikesakkojen roima korotus ja tehostunut ylinopeusvalvonta kilisevät tuloksekkaasti valtion kassaan.

rikesakko
Poliisin nopeusvalvontaa.
Rikesakko määrätään 7-20 km/h ylinopeudesta. Sen jälkeen mennään päiväsakoille. Jyrki Lyytikkä / Yle

Syksyllä 2015 toteutettu rikesakkojen huima korotus ja tehostunut ylinopeusvalvonta kilisevät rahakkaasti valtion pohjattomaan kassaan. Viime vuoden tuomitut rikesakot hyppäsivät euroissa mitattuna lähes 42 miljoonaan euroon, kun ne 2014 olivat puolet tästä.

Grafiikka rikesakoista.
Yle Uutisgrafiikka

Tuomittu rahamäärä on kuitenkin hiukan eri asia, kuin valtion kassaan lopulta kertyvä rahamäärä. Oikeusministeriön mukaan tuomituista sakoista maksetaan 92—95 prosenttia. Viime vuoden rikesakkotuotto nousee todellisuudessa siis noin 39–40 miljoonaan euroon.

Joka tapauksessa valtion budjettiniilojen odotukset osuivat aika kohdilleen. Rikesakkojen vuosituoton oli laskettu nousevan korotusten seurauksena 38–45 miljoonaan euroon.

Osansa tuottojen kasvussa on myös tehostuneella ylinopeusvalvonnalla. Tolppakamerat välähtivät viime vuonna 556 000 kertaa, nousua yli kolmannes edellisvuodesta.

Pääsiäispyhinä tolppakamerat iskevät silmää autoilijoille taas ahkerasti. Poliisi paljasti eilen 22:n päällä olevan kameran sijainnin. Sijaintilista löytyy täältä.

Rikesakkokynnystä laskettiin

Vielä 2014 ylinopeudesta selvisi 70–115 euron rikesakolla. Syyskuun 2015 jälkeen ylinopeusrikesakosta on saanut pulittaa 140–200 euroa, eli tuplat aiemmasta. Korotus ehtikin hienokseltaan vaikuttaa 2015 rikesakkotuottoihin ja viime vuonna se vaikutti jo täysimääräisesti koko vuoden. 2016 tuottoihin ehti vaikuttaa myös rikesakon puuttumiskynnyksen lasku yhdellä tuntikilometrillä. Viime lokakuusta lähtien rikesakko on mätkähtänyt jo 7 km/h ylinopeudesta, kun aiempi alaraja oli 8 km/h.

Oikeusministeriön arvion mukaan 85 prosenttia rikesakoista määrätään ylinopeuksista. Sen lisäksi rikesakon voi saada esimerkiksi turvavyön käyttämättä jättämisestä tai ajamisesta katsastamattomalla ajoneuvolla. Erilaisia rikesakolla kuitattavia rikkomuksia on useita kymmeniä.

Lisäkorotukset peruttiin

Keväällä 2016 piti alun perin tulla voimaan vielä lisää sakkokorotuksia, mutta hallituksen helmikuussa 2016 jättämä lakiesitys törmäsi lopulta perustuslakiin. Hallituspuolueet hakivat kompromissia yli vuoden. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) kertoi esityksen kuoppaamisesta viime viikolla.

Hallituksen alkuperäisen lakiesityksen mukaan päiväsakot oli määrä tuplata nykyisestä, ja ylinopeuksien rikesakkohaarukan piti hypätä 140–200 eurosta 175–285 euroon, korotusta noin 25 prosenttia. Tuomittujen päiväsakkojen kokonaissumma on viime vuodet ollut noin 59–62 miljoonaa euroa vuodessa.

Lue seuraavaksi