Epätietoiset suomalaiset Tukholmassa eivät pääse liikkumaan – poliisi estää ihmisten pääsyn kadulle, eikä julkinen liikenne toimi

Nuori suomalaisturisti Södermalmilla ei tiedä, mitä tehdä Tukholman iskun sekoittamassa kaupungissa. Poliisi ei päästä ihmisiä ulos myöskään Åhlensin lähellä olevista rakennuksista.

Ulkomaat
Tukholma terrori-isku.
AOP / Swepix

Tukholmassa asuva suomalainen Jesper Brandt on jäänyt jumiin omaan toimistoonsa Tukholman Klarabergsgatanilla, koska poliisi ei päästä ihmisiä rakennuksista kaduille keskustassa tapahtuneen kuorma-autoiskun vuoksi.

– Näen ulos vain ikkunasta. Me emme pääse edes ulos rakennuksesta. Olemme täällä sisällä, ja poliisi seisoo kadulla.

Brandtin viestintätoimisto sijaitsee Klarabergsgatan 60:ssa noin sadan metrin päässä iskupaikalta.

– Näen ikkunasta kulman, jossa hälytysajoneuvot ovat, mutta en nähnyt iskua.

Brandtin mukaan ihmiset eivät ole saaneet tarkkaa tietoa tapahtumista. Hän ei tiedä myöskään sitä, milloin hän pääsee poistumaan työpaikaltaan.

– Täällä on levotonta ja ihmiset ovat huolissaan. Tarkkaa tietoa ei saada, mitä on tapahtunut, ja mitä tulee tapahtumaan. Totta kai poliisit seisovat täällä, kunnes vaara on ohi. Siihen asti liikkuu huhuja.

– Tämä on aivan hirvittävä tapahtuma. Ainakaan minä en tiedä täsmälleen, mitä on tapahtunut, kuinka moni on loukkaantunut, ja mikä on tämän tausta. Tässä menee vähän aikaa, ennen kuin pystyy mitenkään sisäistämään sen ja ymmärtään, mistä on kysymys, Brandt sanoo.

20-vuotias suomalaisturisti Södermalmilla: "En tiedä, mitä pitäisi tehdä"

Yle tavoitti Tukholmasta myös 20-vuotiaan Aura Putkosen. Hän kertoo puhelimessa seisovansa kadulla Södermalmissa. Putkonen on ollut jo viikon Tukholmassa, ja viime yön hän vietti kaverinsa luona. Nyt Putkosen pitäisi päästä yöpaikkaansa serkkunsa luokse, mutta julkinen liikenne ei toimi, eikä hän ole onnistunut saamaan taksia.

– Seison kadulla tällä hetkellä, mietin juuri miten pääsisin liikkumaan yöpaikkaani. Täällä ei mikään julkinen liikenne toimi, eikä ole takseja eikä mitään. Heräsimme kaverini kanssa myöhään tänään, juuri suoraan tähän härdelliin.

Putkonen on kadulla, eikä tiedä, mitä tehdä. Hän kuvailee kadun tunnelmia näin.

– Ihmiset kävelevät kaikki eri suuntiin, puhuvat puhelimessa, lentokoneita lentää taivaalla ja kaikki ovat vähän hämmentyneitä, että mihin pitäisi mennä ja miten pitäisi olla.

"Poliisit ajavat täällä pillit päällä, ja keskusta on ihan jumissa"

Putkosen mukaan paniikki ei kuitenkaan ole vallannut ihmisiä.

– Ei täällä ole varsinaista paniikkia, mutta ehkä enemmän sellaista tietynlaista turhautumista, kun ei pääse liikkumaan, eikä oikein kukaan selitä, että mitä tapahtuu.

Putkonen vaikuttaa puhelimessa rauhalliselta, mutta nuori nainen sanoo, että tilanne hieman pelottaa häntä.

– Tietysti vähän pelottaa ja on vähän sellainen juminen olo, kun ei oikein tiedä, miten pitäisi tähän suhtautua ja miten tässä pääsisi jatkamaan päivää, kauanko tämä hämmennys kestää, eikä oikein uskalla lähteä yrittämään keskustan läpi junalle, koska siellä on niin rauhatonta.

Putkonen ei vielä tiedä, mitä hän seuraavaksi aikoo tehdä.

– Poliisit ajavat täällä pillit päällä, ja keskusta on ihan jumissa. Sieltä yritetään lähettää ihmisiä syrjemmälle. Poliisi on kuuluttanut autoista, että nyt on terroriuhka, että täytyisi pysyä sisätiloissa ja kotona.