Romaninainen kantaa asunsa ylpeänä, vaikka kivuista kärsien

Suomalaiset romanit käyttävät kansallisasuaan päivittäin arkisissakin askareissa.

Näyttävä romaninaisen asu ei jää huomaamatta. Kuva: Johanna Manu / Yle

Turkulainen Karita Palm, 36, kantaa asunsa ryhdikkäänä. Samettihame, sifonkipaita ja korvissa kimaltavat, käsityönä tehdyt korvakorut kuuluvat perinteiseen suomalaisen romaninaisen asukokonaisuuteen. Asu on näyttävä, mutta paksun samettihameen alle saattaa kätkeytyä kipeä lonkka tai selkä.

Ensimmäiset kahdesta kolmeen päivää tuntuivat selässä, kun siellä ei ollut hameen tuomaa painoa.

Karita Palm

Karita Palm on tottunut lähes 20 vuoden aikana käyttämään painavaa asuaan. Hame on päällä aamusta iltaan – jopa siivotessa. Hänelle suurimmat kivut iskevät, kun hameen ottaa pois useammaksi päiväksi.

– Olin viime kesänä viikon lomalla Turkissa. Ensimmäiset kahdesta kolmeen päivää tuntuivat selässä, kun siellä ei ollut hameen tuomaa painoa. Lihakset ovat kai menneet muotoonsa ja tottuneet kantamaan hametta.

Romaniasu tuo naisille 7–10 kilogrammaa ylimääräistä kannettavaa. Nykyisin pyritään valitsemaan entistä kevyempiä ja ohuempia materiaaleja. Vyötärön kohdalla oleva rengas, pönkkä, vie osaltaan hameen painoa pois suoraan lantiolta.

Metritolkulla samettia ja kilokaupalla komeutta

Samettista hametta ei näe muilla kuin suomalaisilla romaninaisilla.

Museoviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) vielä 1800-luvun lopulla romaninaiset pukeutuivat kuin kuka tahansa talon emäntä. Kankaiset hameet saivat samettisen silauksen 1910-luvulla. Helmassa ollut kapea kaistale leveni vuosien saatossa vaurauden mukaan.

Vaurastuminen ja aika ovat muutenkin lisänneet asujen koreutta. Nykyään hohtava sametti on saanut rinnalleen puseroissa säihkyvät paljetit ja koristekivet.

Romaninaisen paidat ovat useimmiten käsityönä tehtyjä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Karita Palmin yllä on yksi hänen kolmesta samettihameestaan. Yhteen hameeseen käytetään yhdeksän metriä samettia ja alle vielä vuori- ja välikankaat. Tällaiselle hameelle kertyy painoa seitsemän kiloa. Hameista yksi on arkikäytössä ja muita säästellään juhlavampiin hetkiin.

Hame on aikuisuuden merkki

Tyypillinen ikä laittaa romaninaisen hame päälle on 17–18 vuotta. Nykyään yhä nuoremmat tytöt haluavat jo pukea ylleen naisen asun kapean, kankaisen hameen sijaan. Karita Palm toivoo, että nuoret tytöt malttaisivat odottaa.

– Ei kannata lapsena laittaa. Se on aikuisuuden merkki, kun hame on päällä. Silloin odotetaan tietynlaista käyttäytymistä vanhempia ihmisiä kohtaan.

Pääsääntöisesti siirryttäessä käyttämään aikuisten hametta ei paluuta entiseen enää ole. Toki vakava sairastuminen on yksi syy miksi hameen voi jättää pois käytöstä.

Suomalaisen romaninaisen asuun kuuluvat samettihame ja koristeellinen paita. Kuva: Johanna Manu / Yle

Karita uskaltautui jättämään hameen pois etelänmatkan ajaksi. Paksun samettihameen sijaan hän pukeutui kevyempiin, pitkiin mekkoihin.

– Se oli luvallista siinä mielessä, että siellä ei ollut ketään vanhempaa romanimiestä katsomassa.

Samettiasu on hankala kapeilla käytävillä, ahtaissa tiloissa ja kuumina kesäpäivinä. Silti Karita myöntää, ettei oikein osaa olla ilman sitä.

Kultaiset korvarenkaat

Usein romaninaisten vaatteet ovat perheenjäsenten käsialaa. Karita Palmin vaatteet valmistuvat hänen äitinsä taitavissa käsissä. Korvissa killuvat kultakorvakorut ovat myös lahja äidiltä. Ne on teetetty varta vasten Karitalle hänen ollessaan teini-ikäinen.

Malli on perinteinen rengas, minkä halki menevässä aisassa roikkuu sydän. Persoonallisuutta koruihin on saatu kivillä ja kaiverruksilla. Painavien, 50-grammaisten korujen taakkaa helpottaa korvan yli kulkeva ketju.

Karita Palm sai kultaiset, käsityönä tehdyt korvakorut lahjaksi äidiltään ollessaan teini-ikäinen. Kuva: Johanna Manu / Yle

Jos painavat hameet aiheuttavat kipua, voivat komeat kultakorvakorut sytyttää päänsäryn. Koruja käytetään nykyään ehkä vähän vähemmän, mutta Karitalle ne ovat ensimmäinen asia, mitä hän pukee aamuisin ylleen.

"Ootko prinsessa?"

Näyttävä asu kimalluksineen kiinnittää helposti pienten tyttöjen huomion. Karita Palm saa kuulla lähes joka päivä kysymyksen, onko hän prinsessa. Hänen tyttärensä esikoulussa tytöt ovat varsin kiinnostuneita ja lumoutuneita Karitan samettisista helmoista.

Turkulainen Karita Palm kantaa ylpeänä romaninaisen asuaan. Kuva: Johanna Manu / Yle

– Lähes joka päivä joku pienimmistä tytöistä tulee kokeilemaan hametta. Yksikin tyttö haluaa aina nähdä, mitä sen alla on.

Äidit yrittävät toppuutella uteliaita tyttöjään, mutta Karita on mielissään siitä, että pieniä tyttöjä kiinnostaa hänen kulttuurinsa ja he uskaltavat kysellä siitä.