Katso Soinin tiedotustilaisuus Tukholman iskusta: "Tämä on raukkamainen terroriteko"

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) pitää Tukholman kuorma-autoiskua ilmeisenä terroritekona ja iskuna Suomen läheistä naapurimaata kohtaan.

terrorismi
Timo Soini

Ulkoministeri Timo Soini on ollut yhteyksissä Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmiin ja Suomen valtionjohto on esittänyt surunvalittelut Ruotsille.

– Suomi tukee Ruotsia kaikin mahdollisin keinoin, jos Ruotsi sellaista tarvitsee, sanoo Soini.

Soini sanoo käyneensä seuranneensa tilannetta illansuussa lähtien ulkoministeriön tilannehuoneessa ja käyneensä keskusteluja pääministeri Juha Sipilän (kesk.), valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) ja sisäministeri Paula Risikon (kok.) kanssa.

Suomen Tukholman suurlähetystö selvittää edelleen onko loukkaantuneiden joukossa suomalaisia. Tätä ei vielä ole voitu sulkea pois. Soinin mukaan tapahtumapaikalla tiedetään olleen useita suomalaisia, ja heitä on myös kuorma-autoa väistämään joutuneiden joukossa.

Soinin mukaan useita suomalaiisia on poliisin eristämällä alueella eikä heihin välttämättä saada yhteyttä muun muassa puhelinverkon tukkeutumisen vuoksi.

– Tukholman puhelinverkko on kuormittunut. Suomalaisten ei siksi kannata hätääntyä siitä, jos Tukholmassa oleviin läheisiin ei heti saa yhteyttä, sanoo Soini.

Soinin mukaan Suomessa seurataan Ruotsin tilannetta jatkuvasti. Ruotsiin matkustamista Solini pitää edelleen turvallisena.

– Kyllä Ruotsiin uskaltaa matkustaa. Ei ole syytä pelkoon eikä paniikkiin. Tämä on raukkamainen terroriteko ja me emme avoimessa yhteiskunnassa voi antaa terrorille ja pelolle valtaa, sanoo Soini.

Soini viittaa myös viime maanantaina Pietarissa tapahtuneeseen metroiskuun ja sanoo pitävänsä naapurimaiden tapahtumia ikävinä ja kamalina.

– Tämä vain osoittaa tällaisen häikäilemättömän terrorin täydellistä piittaamattomuutta ihmisarvosta ja se ei kyllä valtioiden rajoja noudattele, sanoo Soini.