Suomalaisturisti Tukholmassa lähellä iskupaikkaa: "Ihmisiä juoksi aika nopeasti vastaan"

Jaana Ahlblad seurasi iskun jälkeisiä hetkiä parin sadan metrin päässä tapahtumapaikasta.

Tukholma
Vasagatan
Terroristiksi epäilty henkilö ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon Tukholmassa. Auto törmäsi lopulta Åhléns-tavaratalon seinään.Jaana Ahlblad

Tukholmaan lomailemaan tullut vantaalainen Jaana Ahlblad saapui lentokentältä päärautatieasemalle hieman ennen kolmea paikallista aikaa. Samaan aikaan alle puolen kilometrin päässä Drottninggatanilla kuorma-auto oli ajanut väkijoukkoon.

– Mitään meteliä, huutoa tai kirkunaa ei kuulunut, mutta ihmisiä juoksi aika nopeasti vastaan, hän kertoo.

Ahlblad ja hänen puolisonsa kävelivät lyhyen matkan asemalta hotellilleen, joka sijaitsee parin sadan metrin päässä Åhlénsin tavaratalosta.

– Kiinnitin huomiota, että aika paljon poliisiautoja meni pillit päällä ja kun niitä alkoi tulla enemmän, ajattelin, että joku onnettomuus täällä on tapahtunut, Ahlblad kertoo.

Hotellille päästyään he kuulivat, että kuorma-auto oli ajanut väkijoukkoon ja törmännyt Åhlénsin tavarataloon. Kun Ahlbladit olivat lähdössä hetkeä myöhemmin ulos, se ei onnistunutkaan.

Hotellin vartija seisoi ulko-ovella ja huolehti, etteivät asiakkaat lähde ulos, Ahlblad kertoo. Hänen mukaansa poliisi oli ohjeistanut, että hotellista ei saisi päästää ketään ulos.

"Ei ole paniikkia, enemmänkin hiljaista ihmettelyä"

Hotellin ovet pidettiin kiinni noin kolmen tunnin ajan. Tunnelma aulassa ja ravintolassa oli Ahlbladin mukaan rauhallinen, uutisia seurattiin yhdessä.

Tukholma
Tukholmalaiset pääsivät perjantai-iltana seitsemän aikaan paikallista aikaa poistumaan keskustan rakennuksista, jotka poliisi oli sulkenut Drottninggatanilla sattuneen terrori-iskun jälkeen. Näkymä Vasagatanilta.Jaana Ahlblad

Poliisi alkoi päästää ihmisiä ulos lähiseudun rakennuksista noin kuudelta paikallista aikaa.

Drottninggatanin suuntaan ei edelleenkään pääse kulkemaan, mutta paljon kävelijöitä menee toiseen suuntaan, Ahlblad kertoo. Lähes kaikki kaupat ovat kiinni.

Tunnelma kaupungilla on hänen mukaansa edelleen rauhallinen, mutta hämmentynyt.

– Ei ole mitään paniikkia, enemmänkin sellaista hiljaista ihmettelyä.