Supon erikoistutkija: Jos paljastuu terrorismiksi, sopii yleiseen trendiin

Tukholman tapahtumissa on paljon tekijöitä, jotka viittaavat siihen, että kyseessä on terrori-isku, sanoo suojelupoliisin erikoistutkija.

Kotimaa
Suojelupoliisi eli Supo
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tukholmassa kuorma-auto ajoi ihmsjoukkoon vilkkaalla kävelykadulla. Euroopassa vastaavanlaisia iskuja on nähty useita ja siihen on syynsä, sanoo terrorismintorjuntaan erikoistunut suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen.

– Se on hyvin haastava iskumuoto torjua. Ja siinä varmaan piilee syy siihen, miksi sellaisia iskuja on pyritty tekemään, Hiltunen toteaa.

– Jos tämä varmistuu terrori-iskuksi, niin on nähtävissä, että tämä on osa sellaista jatkumoa, jossa hyvin yksinkertaisilla keinoilla pyritty pehmeisiin kohteisiin iskemällä aiheuttamaan väestössä pelkoa.

Iskujen estäminen onnistuu parhaiten etukäteen.

– Kaikkein tärkeintä tällaisten iskujen estämisessä on luonnollisesti mahdollisimman aikaisessa vaiheessa saatu tieto tai tiedustelutieto, jonka perusteella toiminta päästäisiin pysäyttämään ennen kuin isku alkaa, Hiltunen sanoo.

Tässä vaiheessa ei ole vielä varmistettu, että kyseessä oli terrori-isku, mutta Hiltusen mukaan tapahtumissa on paljon tekijöitä, jotka viittaavat siihen.

Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että tapahtumilla olisi mitään kytköksiä Suomeen. Supo ei myöskään ole kohottanut nyt Tukholman tapahtumien vuoksi uhka-arviota Suomessa tapahtuvasta terrori-iskusta. Voimassaoleva uhka-arvio kuitenkin toteaa, että terroristisen väkivallan uhka Suomessa on koholla. Arviota on viimeksi päivitetty vuoden 2015 lopulla.

Jos Tukholman tapaus varmistuu terrori-iskuksi, se sopii Hiltusen mukaan iskujen yleiseen profiiliin.

– Suojelupoliisin uhka-arvioissa otetaan huomioon se, että yksittäisten toimijoiden tekemien iskujen uhka on kohonnut. Sillä viitataan esim. inspiroituneiden tai muuten radikaali-ideologiaa kanattavien itsenäisesti tai pienellä ryhmällä toteutettamiin, yleensä varsin yksinkertaisiin tekoihin.

Uhka-arvio on kokonaisarvio, Hiltunen muistuttaa.

– Siihen vaikuttaa Suomen profiili radikaali-islamilaisessa kentässä, kaikki mahdollinen operatiivinen tieto ja myös niin sanotusti kansainvälisen terrorismin trendit. Eli jos jonkintyyppiset iskut alkavat maailmalla yleistyä, niin sitten arvioimme, onko ilmiö mahdollisesti ylettymässä Suomeen saakka.

Lähteet: Yle