Suomalainen Christer Schoultz näki savuavan rekan ja maassa makaavan ihmisen: "Se oli sekuntipeliä"

Tukholman iskupaikalle sattunut suomalaismies näki, mitä paniikki aiheuttaa: osa jähmettyi paikalleen, toiset kiljuivat.

Ulkomaat
Christer Schoultz
Christer SchoultzChrister Schoultz

Helsinkiläinen Christer Schoultz oli liikkeellä Tukholman keskustassa kollegansa kanssa, kun yht'äkkiä kuului pieni tömähdys.

– Kuului "tömps". En ensin reagoinut siihen mitenkään. Kävelimme eteen päin, mutta sitten huomasin, että poliisiauto tuli toisesta suunnasta ja ihmisiä alkoi kerääntyä paikalle. Näin, että Åhlensin kulmasta oli ajanut sisään rekka ja siitä nousi savua. Poliisiauto oli tulossa samaan suuntaan, ja järjestysmiehet olivat paikalla salamannopeasti. He alkoivat ohjata ihmisiä pois. Siinä vaiheessa tajusin, että jos rekka savuaa, se voi myös räjähtää.

Iskupaikalla Schoultz näki myös yhden ruumiin. Miehet ymmärsivät, että paikalta oli syytä poistua nopeasti.

– Maassa makasi yksi eloton ihminen. Lähdimme juoksemaan Hötorgetille päin, ja Hötorgetin kulmalla kuulimme ihmisten huutavan: han är där, han är där!, viitaten mahdolliseen ammuskelijaan. Itse en nähnyt enkä kuullut mitään laukauksia.

Schoultz kertoo soittaneensa vaimolleen.

– Soitin ja huusin vain, että terrori-isku Tukholmassa, me juostaan nyt karkuun!

Poliisi tutkii tapausta terroririkoksena. Useita on kuollut ja loukkaantunut iskussa.

"Mieleen tuli Nizzan isku"

Schoultzin mukaan paniikkia oli havaittavissa, ihmiset kiljuvat, huusivat ja ryntäilivät eri suuntiin.

– Mietin itsekin, juoksemmeko sittenkin pois vai suden kitaan. Tavoitteena oli päästä vain ulos kaupungista. Juoksimme Arlandalle lähtevään junaan T-Centralenille, mutta silloin kollegamme soitti ja käski ulos junasta - hän kertoi, että T-Centralenissa olisi kuulunut ammuskelua.

Schoultz kertoo tilanteen muistuttaneen Nizzan terrori-iskua; siitä mieleen oli jäänyt ajatus ja toimintamalli, että pois on päästävä.

– Oli aivan selvää, että tämäkin oli terroriteko. Mieleen tuli Nizzan isku, joka myös oli mietityttänyt, koska olemme lomailleet siellä perheeni kanssa.

Matka jatkui kohti satamaa, ja vasta taksissa matkalla terminaaliin Schoultz alkoi uskoa olevansa turvassa.

Muuttaako isku hänen suhtautumistaan Tukholmaan?

– Ei muuta. Olen asunut Tukholmassa, matkustan sinne vuodessa kymmeniä kertoja. Olin myös 2010 terroriteon aikaan täällä. Vaikka en ole hirveän uskovainen ihminen, ajattelen, ettei ollut minun aikani vielä. Olisimme saattaneet olla iskupaikallakin tänään, Schoultz pohtii kotimatkalla laivassa.