Analyysi: Tukholma hälytystilassa

Tukholma oli perjantaina oudompi kuin koskaan, arvioi Ylen toimittaja, entinen Ruotsin kirjeenvaihtaja Pirjo Auvinen. Keskikaupungilla liikumista pitää yhä nyt iltayöstäkin välttää ja liki ainoat äänet kuuluvat poliisiautojen sireeneistä.

Tukholma
Mies laskee kadulle ruusukimpun ja kynttilän, salamavaloja hänen ympärillään.
Pääministeri Stefan Löfven laski illalla Drottninggatanille kimpun punaisia ruusuja, jotka oli sidottu sinikeltaisella nauhalla ja sytytti kynttilän neljän surmansa saaneen muistolle.Fredrik Sandberg / TT / EPA/

Tukholma on keväinen ja kaunis tällaisena terrori-iskun päivänäkin. Mikään ei kuitenkaan muistuta kaupunkiin tulevaa normaalista arkisesta perjantaista.

Keskikaupunki on melkein tyhjä. Poliisi kehottaa välttämään siellä liikkumista yhä. Suositut perheravintolat ovat kiinni, samoin kahvilat. Hotellin vastaanotossa kaikki tapahtuu hitaasti, sillä henkilökunta on poikkeuspäivästä rättiväsynyt. Välillä oli harkittu koko hotellin evakuoimista.

Keskikaupungilla liikkuu enimmäkseen poliiseja ja poliisiautoja. Hälytysvalot vilkkuvat, sireenit soivat. Surmapaikka on tiukasti eristetty ja poliisit vetävät yhä uusia ja uusia eristysnauhoja. Kiertotiet neuvotaan ystävällisesti mutta päättäväisesti.

Tukholman keskusrautatieasema oli vielä illallakin suljettu, samoin ydinkeskustan metroasemat. Junat eivät keskustassa pysähdy ja metrolinjoista vain jotkut liikkuivat illalla satunnaisesti. Metroasemilla oli tunnelma kuin oudossa elokuvassa.

Järkytys näkyy kaupunkilaisten kasvoilta. Esimerkiksi Ann, jonka kanssa juttelemme, on vielä illallakin silminnähden tolaltaan. Kertoi lastensa olleen isänsä kanssa aivan surmapaikan lähellä vain muutamia minuutteja ennen iskua. Hänen kotimatkansa oli viivästynyt viisi-kuusi tuntia ja niin monen muunkin. Työpaikoilta kun ei kertakaikkiaan päässyt pois, kun suurkaupunki pysäytettiin.

Kriisi luo kuitenkin myös auttajansa. Tukholmalaiset avasivat kotiensa ovia niille, jotka eivät päässeet matkaamaan omiinsa. Kaupunki ilmoitti hätätiloiksi avatuista kouluista.

Meidän pelastajamme oli pakistanilainen insinööri, joka toi työkaverinsa Arlandan lentokentälle. Kun kaupunkiin vievät junat ja bussit oli pysäytetty, lentokentän taksijonot venyivät tuntikausien mittaisiksi. Pyysimme peukalokyytiä ja saimme. Pääsimme kolmen suomalaiskollegan kanssa hyvän matkan kohti Tukholmaa, eikä auttajamme suostunut ottamaan edes bensarahoja. Hän pelasti meidän työreissumme.

Tukholma ja nyt myös muu Ruotsi on kuin hälytystilassa. Pääministeri Stefan Löfven kertoi myöhään illalla, että rajatarkastuksia on kiristetty, kaikki poliisiyksiköt otettu käyttöön, samoin joitakin armeijan yksiköitä.

Myöhään iltayöstä pääministeri käveli pitkin eristettyä Drottninggatania ja laski kadulle kimpun punaisia ruusuja, jotka oli sidottu sinikeltaisella nauhalla ja sytytti kynttilän neljän surmansa saaneen muistolle. Loukkaantuneita on 15, heistä 9 vakavasti.

Tunnelmassa on jotain samaa kuin syyskuussa 2003 kun ulkoministeri Anna Lindh murhattiin. Silloin ruotsalaiset menettivät jälleen palan valoisuuttaan, niin kuin olivat menettäneet pääministeri Olof Palmenkin murhassa. Mutta silloin kaupunkia ei jouduttu pysäyttämään, eikä arkea lamauttamaan vaikka, Lindhin murhaajaa ei heti löydettykään.

Nyt kaupungissa tiedetään olleen jonkun, joka halusi tuhota mahdollisimman monen viikonloppuun varustautuvan ja keskustan kävelykadulla kevätperjantaista nautiskelleen elämän.

Päivitetty la 8.4. klo 7.45: Jutusta poistettu kohdat, joiden mukaan tekijää ei ole vielä saatu kiinni. Lisätty linkki epäillyn pidätyksestä kertovaan uutiseen.