Kaliforniassa historiallinen kuivuus on julistettu loppuneeksi

Viranomaisten mukaan osa luonnonsuojelumääräyksistä pysyy edelleen voimassa, vaikka kuivuus ei enää vaivaakaan osavaltiota.

Kalifornia
Etualalla keltaisia kukkia, joissa paljon terälehtiä. Keskellä suuri palmu kaukaisuudessa näkyy kaksi vuoristoa.
Talven sateiden jälkeen Anza Borregon autiomaassa Kaliforniassa puhkesi kukkaloisto, jollaista ei oltu nähty lähes 20 vuoteen. Eugene Garcia/ EPA

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown ilmoitti perjantaina, että kuivakausi on loppunut ja useita vedenkäyttöä rajoittaneita määräyksiä poistettiin.

Kuivuudesta johtunut hätätila julistettiin vuonna 2014. Kaikista kuivimpina aikoina asukkaita kehotetiin vähäntämään aikaansa suihkussa ja pihanurmikon kastelua. Useilla alueilla kaivot kuivuivat kokonaan ja asukkaat joutuivat käyttämään ainostaan pullotettua vettä tai hankkimaan vesisäiliöitä pihoilleen.

– Hätätila on ohitse, mutta seuraava kuiva kausi voi olla kulman takana. Ympäristönsuojelun täytyy pysyä elämäntapana, totesi kuvernööri Brown.

Tänä vuonna Kaliforniassa on ollut erityisen runsaat talvisateet. Ne ovat täyttäneet osavaltion vesivarantoja, mutta myös aiheuttaneet tulvia ja mutavyöryjä.

Kalifornian kaupunkien ja piirikuntien tulee yhä raportoida vedenkulutuksestaan ja osa määräyksistä, joita vedensäästämiseksi säädettiin, pysyy yhä voimassa.

Lähde: AP