Tukholman iskusta epäilty pidätetty, toinen kiinni – tämä tapahtuneesta tiedetään nyt

Tukholman eilisen terroriteon tutkinta jatkuu herkeämättä. Yle seuraa tapahtumia tiiviisti.

Tukholma
Tukholma eilen.
Noella Johansson / Lehtikuva

Hieman ennen kello 15:ta perjantaina (siirryt toiseen palveluun) panimoyhtiön kuorma-auto ajoi ihmisten päälle Åhlénsin tavaratalon edustalla Tukholman keskustassa Drottninggattanin ja Mäster Samuelsgatanin kulmassa. Auto oli anastettu puolen kilometrin päästä Adolf Fredriks kyrkogatalta.

Törmäyksen johdosta neljä ihmistä sai surmansa ja 15 loukkaantui, heistä yhdeksän vakavasti. Kuorma-auto syttyi palamaan.

Tukholmassa käynnistyi suuri poliisioperaatio. Pääministeri Stefan Lofven totesi, että kyseessä oli terroriteko.

Epäilty käyttäytyi oudosti ja otettiin kiinni

Illalla Ruotsin poliisi otti kiinni Tukholman pohjoispuolella Märstassa miehen, jota poliisi epäilee osallisuudesta tekoon. Yöllä kiinniotto muuttui pidätykseksi. Miestä epäillään todennäköisin syin terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhista.

Aftonbladet-lehden mukaan pidätetty mies on 39-vuotias ja kotoisin Uzbekistanista. Lehden mukaan mies tunnusti tekonsa pidätyksen yhteydessä.

Tukholman kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Poliisi pääsi hänen jäljilleen metrotunneliin johtavien verijälkien perusteella. Märstassa mies kiinnitti huomiota "käyttäytymällä oudosti" paikallisessa kaupassa.

Aftonbladetin mukaan todisteet häntä vastaan ovat vahvat. Hänellä oli pidätyshetkellä samat vaatteet kuin poliisin valvontakameran kuvissa, hänellä oli mukanaan kasvojen yli vedetty huppu ja lisäksi lasinsirpaleita vaatteissaan.

Aftonbladetin mukaan mies on ladannut Facebook-sivulleen Isis-terrorijärjestön propagandavideoita ja kuvia mm. Bostonin vuoden 2013 pommi-iskusta.

Myöhemmin illalla poliisi otti kiinni Hjulstan kaupunginosassa toisen miehen, jolla kerrotaan olleen yhteyksiä ensimmäiseen pidätettyyn.

Poliisin pyynnöstä junaliikenne Tukholman keskusrautatieasemalla keskeytettiin. Tämä on aiheuttanut pahoja vaikeuksia junaliikenteelle. Liikenne on käynnistymässä aamulla.

Tukholman iskussa käytettyä autoa hinataan pois tapahtumapaikalta. Iskijä varasti kuorma-auton, ajoi sillä väkijoukkoon ja törmäsi lopulta Åhlénsin tavarataloon Tukolman keskustassa.
Tukholman iskussa käytettyä autoa hinataan pois tapahtumapaikalta. Iskijä varasti kuorma-auton, ajoi sillä väkijoukkoon ja törmäsi lopulta Åhlénsin tavarataloon Tukolman keskustassa.Odd Andersen / AFP

Lisää poliiseja kaduilla, liput puolitangossa

Ruotsissa poliisivalvontaa kaupungeissa on lisätty ja rajatarkastuksia tiukennettu. Sen sijaan turvallisuuspoliisi Säpo ei ole nostanut hälytysvalmiuttaan, sillä se oli jo valmiiksi melko korkea.

Ruotsissa nostetaan tänään lauantaina liput puolitankoon iskussa kuolleiden henkilöiden muistoksi. Pääministeri Löfvenin mukaan lauantai on "surun päivä".