Sisäministeri Risikko Tukholman iskusta: Kunpa voisinkin sanoa, että tällaista ei voi tapahtua Suomessa

Suojelupoliisi on valmis lähettämään oman yhdysmiehensä Tukholmaan, jos Ruotsi pyytää apua. Sisäministerin mukaan terrori-isku voi olla mahdollista myös Suomessa.

terrorismi
Uutisvideot: Risikko Tukholman iskusta: Kunpa voisinkin sanoa, että tällaista ei voi tapahtua Suomessa
Uutisvideot: Risikko Tukholman iskusta: Kunpa voisinkin sanoa, että tällaista ei voi tapahtua Suomessa

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo, että Suomen viranomaiset ovat pitäneet yön aikana yhteyttä Ruotsin viranomaisiin.

– Mikään ei viittaa tämänhetkisten tietojen mukaan siihen, että iskulla olisi yhteyttä Suomeen. Selkeää tietoa motiivista tai siitä, toimiko tekijä yksin vai ryhmässä, ei vielä ole. Uskon, että olemme seuraavan vuorokauden aikana viisaampia. Tieto liikkuu koko ajan suojelupolisiin sekä meidän ja Ruotsin viranomaisten välillä, Risikko kertoo Yle Uutisille.

Suojelupoliisi on valmis lähettämään oman yhteyshenkilönsä Tukholmaan heti, jos Ruotsi tällaista pyytää.

– Me saisimme tietoa suoraan paikan päältä ja se helpottaisi myös Ruotsin viranomaisten työtä, koska yhdyshenkilö raportoisi heidän puolestaan Suomeen. Tämä parantaisi meidän tiedonsaantiamme tapahtumista, etenkin kun kyseessä on näin läheinen maa.

Pietariin tämänviikkoisen metroiskun seurauksena tällaista yhdyshenkilöä ei ole lähetetty, koska Venäjä ei ole apua pyytänyt.

Suomen rajavartiolaitos lisäsi valvontaa jo eilisiltana muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä Helsingin, Turun ja Maarianhaminan satamissa. Myös Ruotsi on kiristänyt rajavartiointiaan.

Ruotsin poliisi tiedottaa, että rajatarkastuksia voidaan tehdä myös Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden rajoilla ja kehottaa ottamaan aina matkalle passin tai henkilöllisyystodistuksen.

Myös Suomen ulkoministeriö suosittelee, että Suomen kansalainen ottaa Ruotsiin matkustaessaan aina mukaan virallisen matkustusasiakirjan eli passin tai henkilökortin. Käytännössä henkilöllisyyden on voinut todistaa myös ajokortilla tai Kela-kortilla, eikä käytäntö ole ulkoministeriön tietojen mukaan muuttumassa suomalaisten osalta nytkään.

– Ruotsiin matkustavien kannattaa ennakoida ja varata matkantekoon hieman enemmän aikaa, sisäministeri Risikko huomauttaa.

Vastaava isku on mahdollinen myös Suomessa

Risikon mukaan vastaavanlainen terrori-isku on mahdollista myös Suomessa.

– Kunpa voisinkin sanoa, että tällaista ei voi tapahtua Suomessa, mutta tällainen voi tapahtua Suomessa, Risikko sanoi.

– Tällaisilla terroristisilla teoilla pyritään vaikuttamaan hyvinvointiyhteiskunnan rakenteisiin ja päätöksentekokykyyn, pyritään halvaannuttamaan yhteiskunta. Nyt meidän pitää nimenomaan tuomita väkivalta kaikissa muodoissa ja tehdä sen eteen työtä yhteiskunnassa.

Risikon mukaan esimerkiksi Nizzan iskun jälkeen suomalaiset viranomaiset kävivät läpi suomalaiset turvallisuuskäytännöt ja poliisin varautumisen erilaisiin iskuihin.

– Nizzan jälkeen esimerkiksi Helsingin Senaatintorille, johon kokoontuu paljon ihmisiä, tulivat uudet säännöt. Myös Turun joulurauhanjulistuksessa oli käytössä toisenlaiset turvajärjestelyt. Tämä Tukholman iskukin saattaa saada aikaan muutoksia, Risikko sanoo.

Suomen hallitus kokoontuu huhtikuun lopussa niin sanottuun puolivälitarkasteluun ja kehysriiheen, jonka yhdeksi teemaksi oli jo päätetty turvallisuus.

– Se sai nyt ihan uuden merkityksen.

Risikko toivoo siviilitiedustelulain etenevän vielä tämän eduskunnan aikana. Uusi laki antaisi poliisille paremmat mahdollisuudet saada tietoa muun muassa tietoverkoista, mutta tällaista laajaa tietoliikennetiedustelua vastustetaan myös laajasti.

– Mikään järjestelmä ei ole aukoton, pystytäänkö uuden lain jälkeenkään kaikkea tällaista estämään? Mutta tällä hetkellä poliisilta puuttuu lainsäädännön tuki terroritiedustelulle ja terroriteon ennaltaehkäisyyn, Risikko totesi.

Uusi siviilitiedustelulaki vaatii perustuslain muuttamista eli tästä eduskunnasta 5/6:n enemmistön, jos hallitus haluaa sen voimaan tällä vaalikaudella.

Pääministerikin muistuttaa uudesta tiedustelulaista

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) muistuttaa nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun), että terrori-isku voi tapahtua myös Suomessa.

– Suomen turvallisuustilanne ei ole muuttunut, eikä maahamme kohdistu välitöntä uhkaa. Yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kuitenkin valitettavasti myös Suomessa olemassa. Vaikka uhka on epätodennäköinen, suhtaudumme siihen äärimmäisen vakavasti, Sipilä kirjoittaa.

Sipiläkin haluaa uudistaa tiedustelulainsäädäntöä.

– Hallitukselle tärkeintä on kaikissa oloissa pitää huolta Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta. Varmistamme, että poliisilla ja muilla turvallisuusviranomaisillamme on riittävät voimavarat ja toimivaltuudet. Parhaillaan on valmisteilla maamme tiedustelulainsäädännön uudistus.

Sipilä haluaa lisätä tietojen vaihtoa muiden maiden kanssa.

– Kestäviä ratkaisuja saadaan aikaan vain niin, että terrorismin syihin puututaan päättäväisesti. Sodat ennen muuta Lähi-idässä on saatava loppumaan.

Juttua täydennetty klo 9.45 ministeri Risikon Aamu tv:n haastattelun pohjalta sekä klo 10.32 pääministeri Sipilän nettikirjoituksen pohjalta. Klo 11.31 juttuun on täsmennetty tietoja Suomen kansalaiselta Ruotsissa vaadituista matkustusasiakirjoista.