Lehdistöneuvos kehottaa Tukholmassa liikkuvia maalaisjärkiseen varovaisuuteen

Suomen suurlähetystön lehdistöneuvoksen mukaan Tukholmassa on yhä syytä välttää suurimpia väkijoukkoja.

terrorismi
Poliisi ohjailee jalankulkijoita keskusrautaieaseman lähellä eilenillalla.
Poliisi ohjailee jalankulkijoita keskusrautatieaseman lähellä eilenillalla.

Suomen Tukholman suurlähetystön lehdistöneuvos Niina Hyrsky oli itse tapahtumapaikalla, kun kuorma-auto ajoi perjantaina väkijoukkoon Tukholman keskustassa. Hyrsky onnistui väistämään kuorma-auton juuri ja juuri hyppäämällä sivuun. Hän kertoo unien jääneen viime yönä vähäisiksi.

– Vähän erilaiseen aamuun on nyt herätty. Vaikka on yleisesti ottaen pelätty, saattaisiko tällainen terrori-isku osua myös Tukholmaan, niin on silti erilaista, kun se tapahtuu. Nyt Tukholma on liittynyt niiden kaupunkien ketjuun, joissa terrori-isku on koettu, Niina Hyrsky toteaa.

Ainakin neljä ihmistä kuoli ja 15 loukkaantui, yhdeksän heistä vakavasti, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon. Uhrien kansallisuuksista ei vielä ole saatu tietoa. Hyrskyn mukaan tässä vaiheessa ei voida sulkea pois sitä, että joukossa olisi suomalaisia.

– Sitä ei tietenkään voida sulkea pois niin kauan, kunnes saamme vahvistuksen asiasta. Seuraamme ja selvittelemme tilannetta.

Lehdistöneuvos kehottaa Tukholmassa liikkuvia seuraamaan viranomaisten ohjeistusta ja neuvoja.

– Malttia, rauhallisuutta ja ihan maalaisjärkistä varovaisuutta.

– Poliisi on kehottanut ihmisiä vielä mahdollisuuksien mukaan välttämään ihan ydinkeskustaa. Muun muassa Drottninggatan on edelleen suljettu eli kannattaa varautua siihen, että liikkuminen on hieman rajoitettua. Metro- ja junaliikenne on palautumassa, mutta kannattaa varautua viivästyksiin. Kannattaa edelleen välttää suurimpien väkijoukkojen paikkoja, lehdistöneuvos Niina Hyrsky sanoo.

Tukholmassa olevien kannattaa myös tehdä matkustusilmoitus. Sen voi tehdä netissä osoitteessa matkustusilmoitus.fi.