1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tukholma

Oliko Tukholman terroristi yhteistyössä Pietarin metroiskijän kanssa? – tämän hänestä tiedämme

Radikaali islam on voimistunut Keski-Aasian maissa. Pietarissa metroon tehdyn pommi-iskun tekijä kuului samaan kansallisuuteen.

Tukholma
Tukholman poliisin etsimä henkilö
Tukholman poliisin etsimä henkilöAOP

Tukholman poliisi uskoo, että perjantaisen terrori-iskun tekijä on kotoisin Uzbekistanista. Ruotsin radion Ekot-toimitus (siirryt toiseen palveluun) on saanut kansallisuudelle vahvistuksen Saksan turvallisuuslähteiltä. Miehellä ei silti ole välttämättä yhteyttä Saksaan.

Miestä epäillään nyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Ruotsin syyttäjänviraston tiedottajan mukaan epäilys on "korkeinta mahdollista luokkaa", kertoo Ruotsin radio SR.

Miehen kerrotaan olevan neljän lapsen isä, työskentelevän rakennusalalla ja asuvan Tukholman esikaupungissa. Hänen Facebook-profiilissaan näkyy paljon ääri-islamilaista propagandamateriaalia.

Miehen liikkeet ovat melko hyvin tallentuneet valvontakameroiden kuviin, kertoo Expressen-lehti (siirryt toiseen palveluun). Poliisi sai ensimmäisen hälytyksen Drottninggatanilla rajua vauhtia ajavasta kuorma-autosta kello 14.53.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin mies nähtiin metron rullaportaissa T-centralenin asemalla, kertoo Expressen-lehti. Keskusrautatieasemalta hän on ottanut junan Arlandan lentoasemalle, mutta poistunut siitä matkan varrella ja lähtenyt takaisin päin mahdollisesti hämätäkseen takaa-ajajia.

Poliisit olivat kuitenkin hänen jäljillään. Kiinniotto tapahtui lopulta Märstassa, bensa-asemalla, jonne mies tuli valkoisella pakettiautolla. Poliisit tulivat hänen perässään täyttä vauhtia, kertoo Expressen-lehden silminnäkijä.

Islamisteja Keski-Aasiasta?

Ruotsin radion haastattelema (siirryt toiseen palveluun) venäläinen terrorismiasiantuntija Andrei Shuprigin nostaa esiin epäillyn tekijän uzbekistanilaisen taustan.

Maanantaina Pietarin metrossa tehdyn terrori-iskun tekijä oli myös Keski-Aasiasta. Hän oli kansalaisuudeltaan Kirgisiasta, mutta kuului maan uzbekkivähemmistöön.

Keski-Aasian maissa islamilainen liikehdintä on ollut kasvussa ja varsinkin Kirgisian uzbekkiväestön keskuudessa tutkijat ovat nähneet radikalismin kasvavan.

Shuprigin muistuttaa, etteivät kaikki islamilaiset radikaalit saa innoitustaan vain Isisistä tai al-Qaidasta.

– On olemassa tyytymättömiä ryhmittymiä, islamisteja ja muitakin, muillakin alueilla ja erityisesti Keski-Aasiassa.

Terrorismin tutkijat ovat havainneet, että osa Keski-Aasiasta Venäjälle ja muihin maihin tulleista islaminuskoisista rakennustyöläisistä on radikalisoitunut. Taustalla saattavat olla huonontuneet työmarkkinat ja varsinkin Venäjällä hyvin voimakas ulkomaalaisvastaisuus.

Keski-Aasian islamisteja on myös matkustanut taistelemaan Lähi-idän maihin.

– Nämä kaverit eivät sodi erityisesti Venäjää, USA:ta, Belgiaa tai Ranskaa vastaan. He sotivat vääräuskoisia vastaan, ja heidän iskulauseensa on "tappakaa vääräuskoiset missä tahansa!". Paras paikka heidän [vääräuskoisten] löytämiseen ovat Euroopan suuret kaupungit, kertoo Shuprigin.

Pietarin ja Tukholman terroristien välisestä yhteydestä ei ole ainakaan toistaiseksi minkäänlaista näyttöä. Tutkijat tietävät kuitenkin, että Kirgisian, Uzbekistanin ja Tadzhikistanin islamistit tekevät yhteistyötä.

Lue seuraavaksi