Ilmarisen Ritakallio: Kiinalaiset tähyävät suomalaisia teknologiayhtiöitä

Eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajan mukaan kaikelle löytyy hinta, mutta halvalla ei kannata myydä. Kiinan entistä maltillisempi talouskasvu huolestuttaa sijoittajia.

Kiinan talous
Timo Ritakallio
Timo RitakallioYle

Suomen markkinoilla nähdään jatkossa entistä enemmän kiinalaista pääomaa, ennustaa eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio. Yle TV1:n Ykkösaamussa haastateltu Ritakallio kertoi, että kiinalaista kiinnostusta on ollut selvästi havaittavissa.

– Erityisesti on nähty sitä, että kiinalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisista teknologiayhtiöistä ja -osaamisesta. Globaalissa taloudessa pitää ajatella, että kaikelle on markkinahinta, mutta mistään ei pidä liian halvalla luopua. Pitää kuitenkin harkita kumppanuuksia, niissä voi olla suomalaisille yrityksille hyviä mahdollisuuksia, Ritakallio pohti.

Kiinan talousvalta on kasvanut Ritakallion mukaan merkittävästi etenkin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, kun Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa talouskasvu on hidastunut. Silti Kiinassakaan kasvu ei ole enää takavuosien lukemissa, ja se huolestuttaa sijoittajia.

– Ennakoitua nopeampi hidastuminen on sijoittajien agendalla viikosta toiseen. Kiinassa on kuitenkin onnistuttu hyvin hallitsemaan riskitekijöitä. Maa on kovaa vauhtia siirtymässä investointivetoisesta yhteiskunnasta kuluttajavetoiseen yhteiskuntaan. Kiina on myös itse aktivoitunut maailmantaloudessa, ja esimerkiksi hankkinut raaka-ainevarantoja ympäri maailmaa, Ritakallio sanoi Ykkösaamussa.

Suomen Kiina-suhteet ovat puhuttaneet tällä viikolla erityisesti Kiinan presidentin Xi Jinpingin tämänviikkoisen Suomen-vierailun vuoksi. Xi piipahti tiistaina ja keskiviikkona Helsingissä matkallaan Yhdysvaltoihin.