Paras palkka on rapsutus – kaverikoiratoiminta on palkitsevaa vapaaehtoistyötä

Kaverikoiratoiminta voi Vaasassa paremmin kuin koskaan. Viime vuonna vaasalaiset koirakaverit tekivät reilusti yli 600 vierailua muunmuassa vanhainkoteihin. Kennelliitto palkitsikin nämä hyväntekijät omalla mitalilla.

Mari Suojanen, Marjo Karvonen ja Vuokko Rintala koirineen ovat osa noin 50-henkistä vaasalaista Kaverikoira-rinkiä. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Kun 8-vuotias vaasalainen Harri saa kaulaansa oranssin huivin, se tietää, että luvassa on mieluisaa tekemistä.

Harri ja yli 50 muuta vaasalaiskoiraa kuuluvat Kaverikoiriin, joka on Kennelliiton organisoimaa valtakunnallista vapaaehtoistoimintaa. Vaikka työstä ei makseta palkkaa koirille tai niiden omistajille, oli viime lauantaina "tilipäivä", kun Kennelliitto palkitsi ansioituneita kaverikoiria mitaleilla. Harrikin sai mitalin.

Yli kaksivuotiaille

Muutamilla innokkaimmilla koiranomistajilla on kotona useampikin koirakaveri. Näin on muun muassa vaasalaisella Mari Suojasella. Mari toimii Vaasan kennelpiirin kaverikoiravastaavana ja pyörittää koko toimintaa.

– 8-vuotias Harri ja 11-vuotias Veeti, molemmat Kleinspitz-rotua, ovat meidän perheen kaverikoirat. Muut koirani eivät vielä mukaan pääse, sillä ne ovat alle 2-vuotiaina liian nuoria, Mari Suojanen sanoo.

Suojasen mukaan lähes kuka tahansa perusterve ja suhteellisen tottelevainen koira rotuun katsomatta on tervetullut toimintaan mukaan.

Koiranohjaajat koulutetaan kaverikoirakurssilla ja koiran parasta koulutusta ovat vierailukäynnit, joita tarpeeksi kerättyään koira saa käyttöönsä oranssin kaulahuivin. Sen saa omakseen kuuden vierailukerran jälkeen ja se toimii myös koiran virka-asuna vierailukäynneillä.

Mari Suojasen Harri-koira virka-asussaan. Kaverikoiran tunnistaa työssään tästä oranssista kaulahuivista. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Palvelutalovierailut palkitsevat

Laihialaisella Vuokko Rintalalla on peräti seitsemän koiraa, joista kolme on laivakoirana tunnettua schipperke-rotua.

Kolmikon vanhin, 9-vuotias Helmiina on Rintalan ainoa kaverikoira. Muiden koirien kanssa harrastetaan sitten muita aktiviteetteja, muunmuassa näyttelyitä.

Vaikka säännölliset vierailut vaativatkin koiralta ja omistajalta pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista, ovat ne myös palkitsevia.

– Kun menemme vaikkapa vanhusten palvelutaloihin ja siellä hyvinkin pahasti dementoituneet ihmiset saavat silittää koiraa, niin heistä näkee miten he palaavat muistoissaan aikaan, jolloin ovat olleet vaikkapa lapsia ja kotonakin oli oma koira. Se on upea tunne, Vuokko Rintala sanoo.

Paras palkka on rapsutus

Myös koirat nauttivat saamastaan huomiosta täysin palkein.

– Meillä nämä kaksi koiraa käytännössä kilpailevat siitä, kumpi pääsee töihin, kun otan tuon oranssin huivin esiin. Niin kovasti on vierailua opittu jo etukäteen odottamaan, sanoo vaasalainen Marjo Karvonen.

Karvosen perheen kaverikoirakaksikkoon kuuluvat 12-vuotias Rekku ja 3-vuotias Rikke. Molemmat ovat pohjanpystykorvia. Rikke on ollut toiminnassa mukana nyt vuoden ja Rekku kolmisen vuotta. Yhteisvisiittejä perheen koirat eivät silti tee, vaan mukana on aina vain yksi oma koira, tosin muiden kollegojen kanssa.

– Riken kantapaikka on Ruukinkartanon ja Rekulla Kotirannan palvalutalo. Yleensä kaikilla koirakoilla onkin omat säännölliset vakipaikkansa, joiden lisäksi sitten tulee välillä pyyntöjä muille visiiteille, vaikkapa erilaisiin tapahtumiin, Marjo Karvonen sanoo.

Kaikki mukanaolevat kaverikoirat tuntuvatkin olevan hyvin ihmisläheisiä ja suorastaan huomionkipeitä. Ihmisläheinen ja sosiaalinen asenne onkin yksi perusedellytyksistä toiminnassa mukana oleville koirille sekä myös koirien omistajille.

Vaasan 54 kaverikoiratoiminnassa mukanaolevasta koirasta 26 palkittiin lauantaina 8.4.17. Mitalin saivat vähintään vuoden ja yli 10 vierailukertaa suorittaneet Koirakaverit. Kuva: Vaasan Kaverikoirat/Janne Mäkelä

Selvät sävelet

Vaasan Kaverikoirien (siirryt toiseen palveluun) jäsenet tekivät koirineen viime vuonna 623 vierailua Vaasaan ja lähialueelle. Vierailukohteita ovat usein vanhusten tai vaikka vammaisten palvelutalot. Viime vuosi oli toimintahistorian aktiivisin.

Tällä hetkellä Kaverikoirilla onkin vierailuryhmä lähes jokaisessa kaupungin palvelutalossa. Ryhmä tarkoittaa yleensä vähintään kahta koirakkoa eli omistajaa ja koiraa. Toisinaan mukana samassa paikassa voi toki olla useampikin koirakko.

Kun koirakoita ja vierailupaikkoja on mukana paljon, vaatii toiminta pyöriäkseen tarkkaa koordinointia. Siitä Mari Suojanen apureineen pitää tarkasti huolta.

– Yleensä koulutan uudet mukaantulijat ja käyn myös tutustumassa etukäteen mahdollisiin uusiin vierailupaikkoihin, Mari Suojanen kertoo.