Analyysi: Tukholma osasi odottaa iskua – silti hyökkäys tuntuu erityisen kohtuuttomalta

Perjantain terrori-isku oli järkytys ruotsalaisille. Tukholmalaiset selvisivät kuitenkin koettelemuksesta pitämällä yhtä, kirjoittaa Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Hannele Muilu.

Tukholma
Ihmiset kiinnittävät kukkia työmaa-aitaan.
Ihmiset ovat tuoneet kukkia ja kynttilöitä perjantain iskussa kuolleiden muistoksi Tukholman Drotinggatanin varrelle.

Poliisin eristysnauhat kiertävät vielä rikospaikkaa, mutta ihmiset vievät kukkia niin lähelle Åhlensin tavarataloa kuin pääsevät.

Kukkia tuodaan vasta nyt, koska eilen alue oli laajemmin eristetty. Monilla oli myös täysi työ päästä kotiinsa, kun joukkoliikennettä ei ollut. Tänään on aikaa pohtia, mitä Ruotsille tapahtui.

Poliiseja on keskustassa paljon, sillä luodaan kuvaa turvallisuudesta kansalaisille.

On vain ajan kysymys, milloin terrori-isku tapahtuu Ruotsissa. Tämä oli usein kuultu lause varsinkin Nizzan ja Berliinin terroritekojen jälkeen. Silti oli toivottu, ettei iskua tulisi.

Ruotsalaiset näkevät itsensä rauhaa rakastavina hyväntekijöinä, joten iskua pidetään erityisen kohtuuttomana.

Ruotsi ei ole ollut yhtä aktiivinen Isis-terroristien vastaisessa taistelussa kuin suuremmat terroria kohdanneet maat Ranska, Britannia tai Saksa.

Kun Ranska pyysi Pariisin iskun jälkeen apua terrorismin vastaiseen taisteluun, Ruotsin odotettiin laittavan hävittäjän matkaan. Niin ei tapahtunut, Ruotsi lähetti kuljetuskalustoa.

Ruotsi kuitenkin kouluttaa kurdeja Pohjois-Irakissa Isisin vastaiseen taisteluun kuten Suomikin.

Terrorismipelot ovat liittyneet myös siihen, että Ruotsista on lähtenyt 300 henkilöä Isis-joukkoihin. Se on väkilukuun nähden paljon. Takaisin on palannut yli sata henkilöä.

Kuorma-auto ajoi pahaa-aavistamattomanväkijoukon keskelle vilkkaalle ostoskadulle ruuhka-aikaan. Tekotapa oli sama kuin Nizzan ja Berliinin iskuissa. Kohteena olivat tavalliset ihmiset. Isis on suositellut kuorma-autoiskuja kannattajilleen.

Kuorma-auto on yksinkertainen, arkinen ase. Ei tarvita lentolupakirjoja tai pommintekotaitoja. Kuskilta vaaditaan ajotaitoa ja häikäilemätöntä raakuutta ajaa suoraan ihmisten päälle.

Tekijä oli kaapannut auton kuljettajalta, kun tämä oli poistunut auton taakse. Auton omistava panimoyhtiö aikoo kiinnittää huomiota turvajärjestelyihinsä.

Kuorma-autokaappausten ehkäisyä on jo varmasti mietittykin.

Kuluneella viikolla ainakin Tukholman kaupungin pakettiauton kuljettaja oli ajamassa puistoon ja nousi autosta avatakseen neljän metrin päässä olevan puomin. Tämän lyhyen poissaolonsa ajaksi kuljettaja lukitsi auton oven.

Sataprosenttisen varmasti ei terroritekoja voida estää.

*Monien mielestä tukholmalaiset *selvisivät kokeesta, jossa punnittiin kaupungin vahvuus.

Iskupaikalla Drottningatanilla vallitsi ymmärrettävästi paniikki ja kaaos. Kauempana ihmiset olivat vakavia mutta rauhallisia. Kun he kuulivat, etteivät edes bussit kulje, he alkoivat tyynesti kävellä kotiin.

Teiden varsilla kulki tuhansia ihmisiä lähiöihin. Yksityiset ihmiset tarjosivat kotejaan henkilöille, jotka eivät päässeet omaan kotiinsa. Tuntemattomat ihmiset puhuivat keskenään. Kyytejä järjesteltiin.

Lue myös mitä tiedämme iskun tekijästä: Oliko Tukholman terroristi yhteistyössä Pietarin metroiskijän kanssa?