Uudet kunnanvaltuutetut valitaan tänään, anna äänesi ennen iltakahdeksaa

Valtuustoon pyrkii Suomessa yli 33 000 ehdokasta. Heistä lähes 9 000 saa paikan.

kuntavaalit
Kuntavaalimainoksia Helsingissä 7. huhtikuuta 2017.
Kuntavaalimainoksia Helsingissä 7. huhtikuuta 2017.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tänään sunnuntaina äänestetään kuntavaaleissa. Vaaleissa valitaan valtuutetut ja varavaltuutetut kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin. Äänestäjä äänestää ehdokasta sen kunnan valtuustoon, jossa hän on ollut kirjoilla 17. helmikuuta.

Ehdokkaita on kaikkiaan yli 33 000 Manner-Suomen 295 kunnassa. Valtuustoihin valitaan yhteensä 8 999 edustajaa.

Äänestyspaikat avautuvat yhdeksältä aamulla ja sulkeutuvat kahdeksalta illalla. Äänestyspaikkoja on yhteensä 2 500.

Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistuksensa. Myös kotiin lähetetty ilmoituskortti äänioikeudesta on hyvä olla mukana äänestysreissulla. Kortissa lukee paikka, jossa äänioikeuttaan voi käyttää vaalipäivänä.

Jos oma ehdokas on vielä hakusessa, häntä voi etsiä Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun) ja tutkailla ehdokkaiden vastauksia ja vaalivideoita Ylen vaaligalleriassa (siirryt toiseen palveluun).

Ennakkoon äänesti yli 26 prosenttia äänioikeutetuista, yli 1,1 miljoonaa ihmistä. Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borg povaa, että äänestysprosentti saattaa nyt ylittää 60 prosenttia. Viime kuntavaaleissa vuonna 2012 äänioikeuttaan käytti 58,3 prosenttia äänestäjistä. Tuolloin korkein äänestysprosentti oli keskisuomalaisessa Kinnulan kunnassa, jossa äänestämässä kävi 84,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Uudet valtuustot aloittavat työnsä kesäkuun alussa.

Ahvenanmaan maakunnassa kuntavaalit järjestetään eri aikaan kuin muualla Suomessa. Ahvenanmaalaiset äänestävät seuraavan kerran lokakuussa 2019.