Ruotsin turvallisuuspoliisi: Tukholman iskusta epäilty oli noussut esille tiedustelussa aiemmin

Poliisin mukaan ei voida sulkea pois, että useampi henkilö olisi sekaantunut Tukholman perjantaina tehtyyn iskuun.

Ruotsi
Kaksi miestä sytyttää kynttilän tapahtumapaikan läheisyydessä.
Fredrik Sandberg / EPA

Iskun takia pidätetty mies oli tullut vastaan turvallisuuspoliisi Säpon tutkintavirrassa, sanoi Säpon johtaja Anders Thornberg. Tiedot eivät kuitenkaan johtaneet jatkotoimiin.

– Voimme sanoa, että kyseessä oli yksittäinen tutkintatieto viime vuonna, mutta emme voineet vahvistaa yhteyksiä ääriryhmäympäristöihin, Thornberg tarkensi.

Syyttäjä on vahvistanut, että tekijäksi epäilty henkilö on kotoisin Uzbekistanista ja on 39-vuotias. Hän ei kuitenkaan vahvistanut henkilön mahdollisia Isis-sympatioita, joista on kerrottu mediassa.

Mies on pidätettynä todennäköisin syin terrorismirikoksista. Poliisi, Säpo ja syyttäjä ovat pitäneet tiedotustilaisuuden iskuun liittyen puoli kolmen jälkeen lauantaina.

– Tutkimme yhä muun muassa, miten hän on tullut maahan, missä hän on oleskellut ja minkälaisissa piireissä hän on liikkunut, Poliisiylijohtaja Dan Eliasson kertoi.

Ei välttämättä toiminut yksin

Poliisi kertoi, ettei voida sulkea pois sitä, että useampi henkilö olisi sekaantunut Tukholman perjantaina tehtyyn iskuun. Poliisi kuitenkin uskoo, että heillä on pidätettynä kuorma-auton kuljettamisesta epäilty henkilö.

Poliisin mukaan henkilö on voinut saada innoitusta joiltain muilta henkilöiltä.

Poliisi vahvistaa, että iskussa käytetystä kuorma-autosta on löytynyt jonkinlainen laite, jota tutkitaan. Ei ole vielä tietoa, onko kyseessä mahdollisesti pommi tai jokin muu palamista aiheuttanut esine.

Poliisi ei kertonut, montako henkilöä on otettu kiinni tai kuulusteltu. Poliisi ei myöskään ole voinut vahvistaa mediatietoja ammuskelusta Tukholmassa iskun jälkeen.

Iskun kaikkien uhrien henkilöllisyyttä ei ole varmistettu, joten heidän nimiään ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Poliisi kuitenkin vahvisti, että iskussa kuoli neljä ihmistä. Kahdeksan ihmistä saa yhä sairaalahoitoa.

Lue Ylen kirjeenvaihtajan Hannele Muilun analyysi: Tukholma osasi odottaa iskua – silti hyökkäys tuntuu erityisen kohtuuttomalta