1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin kuningas Tukholman iskusta: Meillä on toivoa, sillä ihmiset pitivät huolta toisistaan

Kuningas Kaarle XVI Kustaa on palannut Ruotsiin Brasiliasta, jossa hän oli matkalla iskun tapahtumahetkellä.

Ruotsi
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa piti puheen 8. huhtikuuta.
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa piti puheen 8. huhtikuuta.Odd Andersen / AFP

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on ylistänyt ihmisten toisilleen antamaa apua ja viranomaisten toimintaa Tukholman perjantaisen iskun yhteydessä. Hän piti lyhyen puheen Tukholmassa lauantaina.

Hän ilmaisi myös osanottonsa iskun uhreille.

– Minun ja kuningasperheen ajatukset ovat tämän kauhistuttavassa teossa haavoittuneiden ja menehtyneiden ihmisten luona. Samoin ajatuksemme ovat heidän perheidensä ja ystävänsä luona.

Kuningas oli iskun tapahtumahetkellä vierailulla Brasiliassa. Hän kuitenkin keskeytti matkansa ja palasi Ruotsiin. Kruununprinsessa Victoria jätti jo aikaisemmin kukkia iskupaikalle Tukholman keskustassa.

Kuningas kertoi, että tavallisten ruotsalaisten toiminta iskun aikana oli tehnyt kuningasperheeseen vaikutuksen.

– Olemme kaikki järkyttyneitä tapahtuneesta. Meillä on kuitenkin toivoa, sillä näimme sen huolenpidon, mitä ihmiset osoittivat toisilleen. Se osoittaa yhteiskunnassamme olevaa voimaa.

Kuningas kiitti myös poliisia sekä terveys- ja pelastusviranomaisia heidän työstään iskun aikana. Puheensa lopussa hän rohkaisi ruotsalaisia jatkamaan iskusta huolimatta.

– Olemme kohdanneet aiemminkin väkivaltatekoja. Selvisimme silloin ja selviämme nytkin. Ruotsi on, on jo pitkään ollut, ja on jatkossakin turvallinen ja rauhallinen maa.

Lue kirjeenvaihtaja Hannele Muilun analyysi: Tukholma osasi odottaa iskua – silti hyökkäys tuntuu erityisen kohtuuttomalta

Lue seuraavaksi