Työnantaja ei saa enää vaatia korkokenkiä naisilta Kanadan provinssissa

Kenkien käyttämisestä annettujen määräysten tulee perustua ainoastaan turvallisuuteen, Brittiläisen Kolumbian hallitus linjasi.

työelämä
korkokengät
Tom George / Alamy

Korkokenkien käyttämistä ei voi enää edellyttää naistyöntekijöiltä, Kanadan länsirannikolla sijaitsevan Brittiläisen Kolumbian hallitus on päättänyt. Hallituksen mielestä korkokenkien vaatiminen oli epäreilua.

– Brittiläisen Kolumbian enemmistön tapaan myös hallitus ajattelee, että tämä on väärin. Muutamme säännöksiä lopettaaksemme tämän turvattoman ja epätasa-arvoisen käytännön, provinssin pääministeri Christy Clark sanoi yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Hallituksen mukaan korkeat korot altistavat kompuroinnille ja kaatumisille, ja lisäksi pitkään käytettynä ne voivat vahingoittaa jalkoja ja selkää.

Uuden säädöksen mukaan työkenkien tulee olla suunnittelultaan, rakenteeltaan ja materiaaliltaan sellaiset, että työtä voi tehdä turvallisesti. Uudet ohjeet jaetaan työnantajille huhtikuun lopussa.

Tasa-arvokysymys

Uuden säännöksen taustalla on provinssin vihreän puolueen puheenjohtajan Andrew Weaverin naistenpäivänä tekemä lakialoite. Hän olisi kieltänyt työnantajia määräämästä erilaisia vaatimuksia sukupuolen, sukupuoli-ilmaisun tai sukupuoli-identiteetin perusteella.

Lain sijaan hallitus päätti kuitenkin muuttaa työsuojelua koskevia sääntöjään.

Puoluejohtaja Weaver sanoi kuulleensa korkokenkien vaatimisesta monilta useilla eri aloilla työskenteleviltä ihmisiltä, Toronto Star -sanomalehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

– He ovat kertoneet seksismistä, esineellistämisestä, verta vuotavista jaloista, polvi-, lantio- ja selkävaivoista sekä pitkän aikavälin vaurioista. He vaativat tämän käytännön muuttamista, hän sanoi.

Kanadassa keskustelu naistyöntekijöiden pukeutumismääräyksistä on liittynyt etenkin ravintola-alaan. Joidenkin ravintolatyönantajien määräykset on koettu naisia syrjivinä.

Lue myös: Vauvojen korkokenkiä myyvä verkkokauppa suututtaa kuluttajia – "seksualisoi vauvoja"