Puolueet tuomitsevat Tukholman iskulla politikoinnin kuntavaaleissa

Vaalikentillä on ollut tänään käynnissä loppukiri ennen huomista äänestyspäivää. Viimeisten päivien kampanjointia ovat sävyttäneet Tukholman surulliset tapahtumat.

kuntavaalit
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuntavaalikampanjan viimeisen päivän vaalitilaisuudessa Helsingissä Narinkkatorilla lauantaina 8. huhtikuuta.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuntavaalikampanjan viimeisen päivän vaalitilaisuudessa Helsingissä Narinkkatorilla lauantaina 8. huhtikuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Osa kuntavaaliehdokkaista on ottanut Tukholman tapahtumat tuoreeltaan politikoinnin välineeksi sosiaalisessa mediassa. STT:n mukaan tähän on syyllistynyt sekä kokoomuksen että perussuomalaisten ehdokkaita, jotka ovat liittäneet tapahtumat Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan.

Vantaalla aamupäivällä kampanjoinut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tuomitsee toiminnan jyrkästi.

– Minusta on järkyttävä ajatus, jos joku yrittää hyötyä poliittisesti tällaisesta tragediasta. Kun eilen saimme suru-uutisen, lähetimme kaikille ehdokkaille viestiä, että otetaan tämä huomioon ja kampanjoidaan hillitysti, Orpo sanoo.

Espoolaisessa kauppakeskuksessa kampanjoinut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo pitävänsä viisaana sitä, että asian suhteen otetaan rauhallisesti.

– En tietenkään riekkumisesta pidä, en puolin enkä toisin. Kyllä sitäkin on saanut kuulla, että nytkö te perussuomalaiset tästä hyödytte, ei sekään ole asiallista puhetta, Soini sanoo.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo, että Ruotsin tapahtumat ovat puhuttaneet ja huolestuttaneet ihmisiä.

– Olen kehottanut suomalaisia malttiin tässä. Keskustelu erityisesti sosiaalisessa mediassa on kärjistynyt ja tämä Ruotsin tapahtumakin on ruokkinut sitä.

Vantaalla kampanjoinut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne painottaa poliitikkojen vastuuta.

– Meillä poliitikoilla on hirveän iso vastuu siinä, että tällaista vastakkainasettelua ei Suomessa luoda, Rinne sanoo.

Lauantai on ollut viimeinen päivä, jolloin puolueet kampanjoivat vielä aktiivisesti. Kuntavaalien äänestys alkaa huomenna yhdeksältä aamulla.