Pidätetty uzbekistanilaismies ja uusia poliisioperaatioita – Tämän tiedämme Tukholman iskusta

11-vuotias tyttö on kuollut iskussa, uhrin sukulaiset ovat kertoneet Expressen-lehdelle.

Ulkomaat
Valkoisiin suojavarusteisiin pukeutunut poliisi kävelee pakettiauton edessä poliisin eristämällä alueella.
Poliisi tutkii rikospaikkaa Tukholman keskustassa.Noella Johansson / EPA

Tukholman perjantaisen kuorma-autoiskun tutkinta on edennyt lauantaina. Poliisi pidätti jo yöllä yönä 39-vuotiaan uzbekistanilaisen miehen, jota epäillään neljän ihmisen hengen vaatineesta teosta.

Mitä tiedämme tekijästä?

Poliisi otti kiinni 39-vuotiaan uzbekistanilaisen miehen perjantaina illalla. Hänet on pidätetty epäiltynä todennäköisin syin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Syyttäjän mukaan epäily on korkeinta mahdollista luokkaa. Poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että pidätettynä olisi väärä henkilö.

Poliisi selvittää yhä, milloin hän on tullut maahan ja missä hän on oleskellut.

Poliisi ei ole kertonut mitään iskun mahdollisesta motiivista. Median mukaan hänen Facebook-profiilissaan näkyy ääri-islamilaista propagandamateriaalia.

Mies oli tullut viime vuonna vastaan turvallisuuspoliisi Säpon tutkinnassa. Kyseessä oli yksittäinen tutkintatieto, joka ei johtanut jatkotoimiin.

Epäilty iskijä pääsi mediatietojen mukaan pakenemaan tekopaikalta Åhlénsin tavaratalon luota metroaseman kautta keskusrautatieasemalle ja edelleen Arlandan lentoasemalle kulkevaan junaan.

Sieltä hän olisi jatkanut Märstaan, jossa epäilty saatiin kiinni. Median mukaan poliisi seurasi keskustassa epäillyn tekijän verijälkiä.

Miten tutkinta on edennyt?

Poliisi ei toistaiseksi tiedä, onko iskuun sekaantunut useita ihmisiä. Tekijä on poliisin mukaan voinut saada innoitusta joiltain muita henkilöiltä. Poliisi on kuulustellut useita ihmisiä.

Iskussa käytetystä kuorma-autosta löytyi laukku, jossa oli poliisin mukaan joko pommi tai jokin muu palamista aiheuttava asia.

Ruotsin median havaintojen mukaan poliisi on ottanut useita ihmisiä haltuunsa lauantai-iltana. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut tietoja.

Vårbergin esikaupungissa Tukholman lähellä oli illalla meneillään poliisin erikoisjoukkojen operaatio. Paikalla olleiden toimittajien mukaan poliisi on vienyt mukanaan ainakin yhden henkilön.

Lisäksi Tukholman keskustan Kungsholmenilla poliisi on silminnäkijöiden mukaan ottanut mukaansa ihmisiä autosta, joka liittyy 39-vuotiaaseen epäiltyyn. Expressen-lehden tietojen mukaan mukaan otettuja ihmisiä on kaksi, Aftonbladetin mukaan kolme.

Poliisi ei ole kertonut uusista pidätyksistä. Poliisi voi kuitenkin ottaa ihmisiä kuulusteluja varten, vaikka heitä ei epäiltäisi rikoksesta.

Mitä tiedämme uhreista?

Iskussa kuoli neljä ihmistä. Tukholman läänin johtavan lääkärin mukaan yksi heistä kuoli sairaalassa. Uhrien henkilöllisyyksiä ei ole kerrottu.

Uhrien joukossa on 11-vuotias tyttö, kertoo Expressen-lehti. (siirryt toiseen palveluun) Asiasta ovat kertoneet lehdelle uhrin sukulaiset.

Iskussa loukkaantui 15 ihmistä. Iltapäivällä kahdeksan ihmistä sai yhä sairaalahoitoa.

Miten Ruotsi on selvinnyt iskusta?

Ihmiset ovat tuoneet runsaasti kukkia ja muistoesineitä tekopaikalle. Keskustassa on ollut paljon poliiseja luomassa turvallisuuden tunnetta.

Kruununprinsessa Victoria on jättänyt kukkia tekopaikalle. Hän sanoi tuntevansa valtavaa tyhjyyttä iskun takia. Myös pääministeri Stefan Löfven on vieraillut paikalla.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa vakuutti iltapäivällä pitämässään puheessa, että Ruotsi tulee aina olemaan turvallinen ja rauhallinen maa.

Lue myös kirjeenvaihtaja Hannele Muilun analyysi: Tukholma osasi odottaa iskua – silti hyökkäys tuntuu erityisen kohtuuttomalta