1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ruotsin iskun pääepäilty oli määrätty käännytettäväksi – tutkinnassa myös toinen pidätys

Poliisin mukaan tutkimukset viittaavat entistä vahvemmin uzbekistanilaisen miehen syyllisyyteen. Hän oli anonut oleskelulupaa, joka oli evätty.

Ruotsi
Ruotsin poliisin info.
Reuters-TV

Poliisi on pidättänyt toisen henkilön Tukholman iskuun liittyen, oikeusviranomaiset kertovat. Hänet otettiin kiinni sunnuntaiaamuna ennen kymmentä Suomen aikaa, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Henkilölle on määrätty puolustusasianajaja. Epäiltynä rikosnimikkeenä on Tukholman käräjäoikeuden asiakirjojen mukaan rikos valtakunnan turvallisuutta vastaan, Aftonbladet-lehti kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Asianajaja kertoi Aftonbladetille, että henkilön kuulustelusta vastaa luultavasti turvallisuuspoliisi Säpo.

Pääepäilty määrätty käännytettäväksi

Ruotsin poliisi on pitänyt myös tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin Tukholman perjantaisesta terroriteosta. Poliisin mukaan todisteet viittaavat entistä vahvemmin jo aiemmin epäillyn uzbekistanilaisen miehen syyllisyyteen.

Mies oli saapunut Ruotsiin 2014, jolloin hän anoi oleskelulupaa. Kaksi vuotta myöhemmin poliisi oli halunnut karkottaa hänet maasta. Hänen oleskelulupahakemuksensa evättiin.

Tämän vuoden helmikuussa poliisi sai toimeenpanomääräyksen hänen karkottamisekseen. Alueen viranomaisilla on kuitenkin 3 000 samankaltaista tehtävää, joten tämä jäi niiden joukkoon.

Kaikki neljä uhria tunnistettu

Poliisi on kuitenkin hyvin vaitelias tutkimuksen etenemisestä. Poliisin suojiin on otettu puolenkymmentä ihmistä tapaukseen liittyen.

Poliisin mukaan tutkimustyö on edennyt hyvin ja se jatkuu edelleen täydellä voimalla. Poliisi on puhuttanut noin 500 ihmistä. Digitaalista materiaalia on myös paljon.

Kaikki neljä uhria on nyt tunnistettu. Heidän joukossaan on kahden ruotsalaisen lisäksi yksi belgialainen ja yksi britti.

Poliisilla ei ole mitään tietoa, että uusia iskuja olisi suunnitteilla. Poliisin tärkeimpiin tehtäviin kuuluu uusien iskujen estäminen. Poliisin valmiutta mm. rajoilla ja kaupungeissa on korotettu.

Lähde: Reuters

Uutista korjattu 9.4. klo 21.43: Poliisin päivällä pitämän tiedotustilaisuuden perusteella jäi virheellinen käsitys siitä, ettei epäilty olisi hakenut turvapaikkaa. Turvallisuuspoliisi Säpo vahvisti illalla, että epäilty oli hakenut turvapaikkaa. Virheellinen tieto on poistettu.

Lue seuraavaksi