Hyppää sisältöön

Sähköinen vaaliluettelo petti 11 kunnassa: useat äänestäjät lähtivät pois äänestämättä

Tietokone väitti äänestäjien antaneen jo äänensä, vaikka niin ei ollut. Nyt äänestäjiä houkutellaan takaisin uurnille.

Useat äänestäjät kohtasivat aamulla erikoisen tilanteen mennessään äänestämään kuntavaaleissa. Tietokone kertoi heidän äänestäneen, vaikka he vannoivat, etteivät varmasti ole.

Vika johtui sähköisestä vaaliluettelosta, jota on käytetty apuna jo useissa vaaleissa tällä vuosikymmenellä.

Oikeusministeriön ja oikeusrekisterikeskuksen tietojen mukaan sähköistä vaaliluetteloa ei saatu toimimaan 11 kunnassa eri puolilla Suomea. Kaksi vaalivirkailijaa kertoi Ylelle, että osa äänestäjistä hermostui, kun he joutuivat odottamaan ongelman ratkeamista.

Esimerkiksi Nakkilassa Satakunnassa ongelman ratkaisun selvittelyyn meni 15 minuuttia. Sinä aikana äänestäjiä poistui paikalta. Kunnan vaalivirkailijat soittelevat nyt ihmisiä läpi ja houkuttelevat heitä tulemaan uudelleen äänestämään.

– Meillä on ollut monia kenraaliharjoituksia, ja ennakkoäänestyskin on mennyt ongelmitta. Tänään ne ongelmat nyt sitten alkoivat, Annika Rauma kertoo. Hän toimii keskusvaalilautakunnan sihteerinä Kaustisella Keski-Pohjanmaalla, jossa oli Nakkilan ohella ongelmia.

Kenraaliharjoituksen tiedot unohtuivat koneelle

Jos kunta käyttää sähköistä vaaliluetteloa, vaalivirkailija naputtelee käsin äänestäjän henkilötunnuksen tietokoneelle. Kone tarkistaa, että henkilöllä on oikeus antaa äänensä. Joissakin kunnissa on käytetty myös viivakoodinlukijoita, jotka nappaavat tiedot suoraan esimerkiksi ajokortista.

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen kertoo, että vian syynä olivat kenraaliharjoituksista jääneet tiedot, joita kukaan ei ollut muistanut poistaa vaaliluettelosta ennen tämän päivän H-hetkeä.

Kenraaliharjoituksessa käytettiin oikeiden ihmisten henkilötunnuksia, joita naputeltiin koneelle – ihan niin kuin oikeassakin tilanteessa.

Kaikissa ongelmia kohdanneissa kunnissa siirryttiin käyttämään perinteistä eli paperista vaaliluetteloa, jotta äänestystä voitiin jatkaa.

**Päivitys klo 18.42: **Täsmennetty kuntien lukumäärää, joita ongelma koski.

.
.