Ei valtuustoon hevillä pääse eikä aina iskelmälläkään: Turkka Mali valtuustoon, Janne Tulkki varalle

Kanta-Hämeessä peräti kaksi laulajaa pyrki valtuustoon. Janne Tulkki (kok.) jäi Lopella varasijalle, kun taas Turkka Mali (kok.) nousi Forssassa kaupunginvaltuustoon.

kuntavaalit
Mies katsoo kameraan kitara kädessään
Turkka Malin vaalibudjetti oli nolla euroa. Ei tarvitse lehtien palstoilla pällistellä, mies sanoo.Yle / Ville Välimäki

Forssassa ehdokkaana ollut muusikko, iskelmäsanoittaja Turkka Mali (kok.) valittiin ensikertalaisena kaupunginvaltuustoon 63 äänellä. Mali kertoo, että häntä on pyydetty mukaan kunnallispolitiikkaan ainakin kolmekymmentä vuotta. Aina hän kuitenkin vetosi kaiken maailman kiireisiin. Nyt oli kuitenkin oikea hetki paneutua asiaan ja lähteä mukaan vaaleihin.

– Olen viime aikoina kirjoitellut Forssan lehteen pakinoita ja räksyttänyt siellä aikani. Nyt ajattelin, että lähden kokeilemaan, jos pääsisin itse päättämään asioista.

Puolueen valitseminen oli itsestään selvää – varsinkin, kun forssalainen kokoomusministeri Sanni Grahn-Laasonen pyysi Turkka Malia mukaan ehdokkaaksi.

Kampanjointia mies ei kutenkaan tehnyt, joten vaalibudjetti on nolla euroa. Turkka Mali kertoo vierastavansa sellaista, että tunnettu henkilö mainostaa hirveästi.

– Vähemmän tunnettujen pitää mainostaa ja tehdä itseään tunnetuksi. Minulla on kuitenkin se ilo ja onni, että olen täällä Forssassa niin tunnettu henkilö, että minun ei tarvitse lehtien palstoilla pällistellä. Olin torilla pari kertaa.

Malia kiinnostavat etenkin koulu- ja kulttuuriasiat.

– Kouluasiat, jotka ovat täällä Forssassa kuuma peruna, ovat minulla ykkösjuttu. Olen itse koulutukseltani kasvatustieteiden ylioppilas ja olen ollut opettajana. Lisäksi veljeni ja lapseni ovat opettajia.

– Myös kulttuuriasiat ovat tärkeitä minulle. Jätän nuo vaikeimmat asiat kuten sotet ja muut viisaammille, mies toteaa.

Janne Tulkki kiersi Lopen kylät

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas, laulaja Janne Tulkki on huomenillalla lähdössä keikalle Lappiin, niinpä vaalipäivän ilta kuluikin tyttären kanssa kotona Lopella.

Kuntavaaleissa Janne Tulkki keräsi 41 ääntä, joiden perusteella hän jäi varasijalle. Kokoomuksen ehdokkaille viimeinen valtuustopaikka heltisi 47 äänellä, joten kauaksi Tulkki ei jäänyt. Kampanjointi on ollut ensikertalaiselle vähän vierasta, mutta opettavaista, mies kertoo.

– Tämä on opettanut paljon, on ollut tosi mielenkiintoista ja olen saanut tavata paljon erilaisia ihmisiä.

Janne Tulkki
Janne Tulkki jäi muutaman äänen päähän valtuustopaikasta Lopella.jannetulkki.fi

Konkreettista kampanjointia oli Tulkin mukaan "yllättävän paljon".

– Kierrettiin kaikki Lopen kylät ja taajama läpi, kyllä siinä useampi päivä meni. Kylillä kansalaiset muistuttivat eri kylien huomioimisesta päätöksenteossa, ja sote tuntui olevan epätietoisuudenaihe monilla. Paljon puhuttiin kyllä myös musiikista, mies kertoo.

Mitä asioita mies sitten olisi ajanut valtuustossa?

– Tämähän on tiimityötä, täytyy vaan rohkeasti tuoda ajatuksiaan esille, mihin itse uskoo. Nuorisotoiminta on lähellä omaa mieltäni ja sen kehittäminen. Tänne Lopelle kaivataan uusia perheitä ja hyvä nuorisotyö on siinä tärkeä asia.

Lisää kuntavaalien tuloksia löydät Ylen tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun).