Koe uusi yle.fi

Analyysi: Merkkipäivän lähestyminen nostaa vaarallisesti panoksia Pohjois-Koreassa

Jos Pohjois-Korea haluaa antaa maailmalle ikimuistoisen näytön voimastaan, 15. huhtikuuta olisi todennäköisin ajankohta, arvioi Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Pohjois-Korea
Pjongjang Times -lehden etusivu.
Kim Il-sungin 15. huhtikuuta vietettävää syntymäpäivää juhlitaan Pohjois-Koreassa auringon päivänä. Mika Mäkeläinen / Yle

PEKING Pohjois-Korean tilanne näyttää yhä vaarallisemmalta. Viikonloppuna saatiin kaksi pahaenteistä merkkiä.

Ensinnäkin, amerikkalainen laivasto-osasto lentotukialuksineen siirtyy Singaporen vesiltä lähemmäksi Pohjois-Koreaa.

Toiseksi, Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien tapaamista seurasi hiljaisuus – julkisuuteen ei ole kerrottu paljoakaan Pohjois-Koreasta, jota varmasti käsiteltiin perusteellisesti, ehkä jopa tapaamisen tärkeimpänä aiheena.

Normaalissa kriisissä lentotukialuksen siirto mahdollisen kohdealueen tuntumaan olisi ensisijaisesti poliittista painostusta.

Pohjois-Korea on kuitenkin poikkeuksellinen painostettava. Sen tähänastiset toimet osoittavat, ettei sitä voi taivuttaa perinteisillä keinoilla, jotka vain provosoivat sitä korottamaan panoksia.

Siirto kielii siitä, että sotilaallista voimankäyttöä harkitaan nyt vakavamman kuin ennen.

Myös muiden joukkojen osalta Yhdysvallat on osoittanut ylimääräistä aktiivisuutta. Yhdysvaltain ja Etelä-Korean juuri päättyneet vuosittaiset sotaharjoitukset olivat suuremmat kuin koskaan ennen.

Isku Pohjois-Koreaan ei silti edelleenkään ole todennäköisin vaihtoehto. Pohjois-Korealla on ydinase ja se voisi tehdä tuhoisan vastaiskun Etelä-Korean pääkaupunkia Soulia vastaan.

Yhdysvalloissa NBC-tv-yhtiö on kertonut (siirryt toiseen palveluun), että presidentti Donald Trumpille annetut toimintavaihtoehdot ovat joka tapauksessa aiempaa kovempia. Niiden joukossa on muun muassa Yhdysvaltain ydinaseiden sijoittaminen Etelä-Koreaan tai maan johtajan Kim Jong-unin murhaaminen.

Lentotukialus USS Carl Vinson voisi päästä Koreoiden tuntumaan ehkä noin neljässä vuorokaudessa, joka tapauksessa hyvissä ajoin ennen pohjoiskorealaisen vuodenkierron kohokohtaa, maan perustajan ja ”ikuisen presidentin” Kim Il-sungin syntymän vuosipäivää, joka on lauantaina 15. huhtikuuta.

Päivää juhlitaan Pohjois-Koreassa auringon päivänä, joka on vuoden tärkein juhla. Lähes jokainen pohjoiskorealainen käy silloin kukittamassa Kim Il-sungin patsaan.

Jos Pohjois-Korea joskus haluaisi antaa maailmalle ikimuistoisen näytön voimastaan, 15. huhtikuuta olisi todennäköisin ajankohta ja sopisi maan johtajamyytin vaalimiseen.

Mitä Pohjois-Koreassa tapahtuu silloin? Satelliittikuvien perusteella tiedetään, että Pjongjangin laidalla on viime aikoina harjoiteltu suurta sotilasparaatia.

Pohjoiskorealaisten kenraalien rinnuksissa roikkuu ansiomerkkejä.
Pohjoiskorealaisten kenraalien rinnuksissa roikkuu liuta ansiomerkkejä.Mika Mäkeläinen / Yle

Todennäköisin ajankohta sotilasparaatille on juuri ensi lauantai, jolloin Kim Il-sungin syntymästä on kulunut 105 vuotta. Paraatin kohokohtana olisivat epäilemättä maan ohjusteollisuuden saavutukset.

Suurin kysymys on se, saadaanko merkkipäivän nurkilla näyttöä ohjusten toiminnasta myös käytännössä.

Ohjuskokeen valmisteluista ei ole erityisiä merkkejä, mutta Pohjois-Korean ydinkoealueella on havaittu normaalia aktiivisempaa toimintaa, mikä yleensä ennakoi ydinkoetta.

Onnistunut koe mannertenvälisellä ballistisella ohjuksella olisi Pohjois-Korean ydinohjelman virstanpylväs. Samalla se olisi harkittu provokaatio Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, joka on twiitannut suunnitellusta ohjuskokeesta, että ”ei tule tapahtumaan” (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti uudenvuodenpuheessaan, että valmistelut mannertenvälisen ballistisen ohjuksen kokeiluun ovat loppusuoralla. Jos tai kun Pohjois-Korea lopulta kokeilee tuomiopäivän asettaan, mitä tekee Trump?

Ja mitä tuon tilanteen varalle on juuri sovittu Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa?

Pohjois-Korea on varautunut kaikkeen. Se on juuri ilmoittanut parantavansa puolustustaan Yhdysvaltain Syyriaan tekemään ilmaiskun takia.

Pohjois-Korean mielestä ilmaiskut todistivat, että maan ydinohjelma on perusteltua varautumista Yhdysvaltain hyökkäysuhkaa vastaan.

Kiinassa kehitystä on seurattu hyvin huolestuneesti.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoitti kuukausi sitten, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat kuin kaksi ”kiihdyttävää junaa törmäyskurssilla”. Wang kysyi, ovatko osapuolet todella valmiita törmäykseen.

Junat ovat edelleen matkalla, ja tässä tilanteessa Pjongjang on aitiopaikka seurata niiden kulkua. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, lähden Pjongjangiin keskiviikkona ja raportoin Kim Il-sungin syntymäpäivän tapahtumista paikan päältä.

Millaisia siirtoja Yhdysvallat voi Itä-Aasiassa tehdä – ratko kiistoja Donald Trumpin kengissä: Diili vai ydinsota? Ratko Trumpin suurimmat ongelmat Aasia-pelissä