Hyppää sisältöön

Vaalitulos valmistuu nyt – kokoomus suurin, vihreät voittoon, perussuomalaiset vajosi

Kun äänistä on laskettu 100 prosenttia, kokoomus ja SDP ovat karanneet pääministeripuolue keskustalta.

Kokoomusväki reagoi vaalien väliaikatulokseen, jossa puolue on kärjessä kokoomuksen vaalivalvojaisissa kuntavaalien vaalipäivänä ravintola Maxinessa Helsingissä 9. huhtikuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kuntavaalien ääntenlaskennassa on käyty läpi 100 prosenttia äänistä.

Kokoomus ottaa taas suurimman puolueen aseman kuntakentillä. Sillä on äänistä 20,7 prosenttia, kun SDP:n saalis on 19,4 prosenttia. Pääministeripuolue keskustan osuus on 17,5 prosenttia.

Kaikki kolme suurinta puoluetta menestyivät näissä kuntavaaleissa edellisiä heikommin.

Vihreät (12,4 %) on vaalivoittaja. Perussuomalaisten (8,8 %) niskassa hengittää vasemmistoliitto (myös 8,8 %). Perussuomalaisten äänet ovat kovasti perässä kuntavaalien 2012 nostatusta. Vihreiden loikka on karkeasti yhtä suuri kuin perussuomalaisten takapakki, miltei neljä prosenttiyksikköä kumpikin.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tulkitsi puolueensa merkittävän kannatusnousun vastaukseksi hallituksen "eriarvoistavalle leikkauspolitiikalle". Perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini sanoi ottavansa henkilökohtaisesti päävastuun vaalihäviöstä.

– Taisi tulla vaalivoitto, muotoili puolestaan kokoomusjohtaja Petteri Orpo omilleen.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä piti valvojaispuheessaan alle kahdeksantoista prosentin kannatusta pettymyksellisenä. Hallitusvastuu painaa kuten perussuomalaisiakin, mutta suurimman oppositiopuolueen johtaja Antti Rinne ei liioin saanut SDP:tä kannateltua kunnissa voittoon.

RKP (4,9 %) näyttäisi pysyvän kristillisdemokraatteja (4,1 %) isompana kuntapuolueena. Pienpuolueiden yhteenlaskettu osuus äänistä on kolmisen prosenttia.

Puheenjohtajat Timo Soini, Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Antti Rinne Kuntatalon vaali-illassa kunnallisvaalien vaalipäivänä Helsingissä 9. huhtikuuta
Neljän suurimman puolueen johtajat olivat Ylen haastattelussa Kuntatalolla Helsingissä.

Vaalipäivän äänestyspaikat sulkivat ovensa kello 20. Äänestysprosentti jäi näissäkin kuntavaaleissa alle kuudenkymmenen.

Ennakkoon oli viime ja alkuviikolla äänestänyt yli 1,1 miljoonaa äänioikeutettua. Kun lasketut ennakkoäänet julkistettiin vaalihuoneistojen sulkeuduttua, SDP oli suurin. Ennakkoon käyvät äänestämässä etenkin kannastaan varmat, ikääntyneet ja kaukana vaalihuoneistoista asuvat.

Kuntavaaleissa suomalaiset ovat äänestäneet itselleen noin 9 000 edustajaa kuntiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (vas), RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sekä vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Kuntatalon vaali-illlassa kunnallisvaalien vaalipäivänä Helsingissä sunnuntaina.
Ville Niinistö, Li Andersson, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah Ylen haastattelussa kuntavaali-iltana

Näin äänestettiin 2012

Edellisissä vuoden 2012 kuntavaaleissa selvällä kaulalla suurin puolue oli lopulta kokoomus (21,9 %) lopullisessa ääntenlaskennassa. Toiseksi suurimman SDP:n kannatus oli 19,6 prosenttia ja keskustan 18,7 prosenttia. Perussuomalaiset (12,3 %) oli vihreitä (8,5 %) suurempi puolue kunnissa.

.
.