1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköinen äänestys

Espoossa selvittiin säikähdyksellä: Ongelma sähköisessä vaaliluettelossa osoittautui yksittäistapaukseksi

Espoossa äänestäminen on sujunut suuremmitta ongelmitta, vaikka aluksi epäiltiin ongelmia sähköisissä vaaliluetteloissa.

Sähköinen äänestys
Äänestäjä äänestyskopissa Iivisniemen koululla Espoossa kuntavaalien vaalipäivänä sunnuntaina 9. huhtikuuta.
Äänestäjä äänestyskopissa Iivisniemen koululla Espoossa kuntavaalien vaalipäivänä sunnuntaina 9. huhtikuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Espoossa sähköiset vaaliluettelot ovat toimineet moitteettomasti eikä niissä ole ilmennyt yhtä poikkeusta lukuunottamatta ongelmia. Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi pyörtää aiemmat sanomisensa ja täsmentää, että ongelmia on ollut tasan yksi.

Pirkanniemi kertoo soittaneensa paikallisiin vaalilautakuntiin ja haastatelleensa niiden puheenjohtajat, joiden mukaan sähköinen äänestäminen on yhtä ihmistä lukuunottamatta sujunut hyvin.

Heti aamusta paljastui, että yhden äänestäjän nimi puuttui sähköisestä luettelosta. Paperiluettelosta se löytyi.

– Olimme ohjeiden mukaisesti yhteydessä oikeusministeriön vaalitukeen, josta kehotettiin turvautumaan paperiluetteloon, kertoo Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi.

Aiemmin kerrottiin, että Espoossa olisi ollut kolmella alueella, Muuralassa, Kaupunginkalliossa ja Kirkkojärvellä ongelmia sähköisten vaaliluetteloiden käytössä.

Artikkelia on muokattu 9.4.2017 klo 19.30 Pirkanniemi pyörtää aiemmat sanomisensa ongelmista ja täsmentää, että niitä on ollut tasan yksi.