1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kansainväliset vaalitarkkailijat Rovaniemellä – "Erittäin hyvin järjestetty äänestys, ei mitään moitittavaa"

Euroopan Neuvoston tarkkailijaryhmä hämmästeli, kuinka rauhallisesti äänestäjät odottivat vuoroaan. Kiihkeydestä ei ole Suomen kuntavaaleissa tietoakaan.

kuntavaalit
Rovaniemellä kuntavaalien äänestystä seurasivat Euroopan neuvoston vaalitarkkailijat Nikolaos Chlepas Kreikasta, Lela Hunziker Sveitsistä ja Karim van Overmeire Belgiasta.
Rovaniemellä kuntavaalien äänestystä seurasivat Euroopan neuvoston vaalitarkkailijat Nikolaos Chlepas Kreikasta, Lela Hunziker Sveitsistä ja Karim van Overmeire Belgiasta.Juha Salminen

Sunnuntaina yhden aikaan äänestäjien jono ulottui ulko-ovelle asti entisellä Lapin ammattiopistolla. Koulujen evakkotilana toimivan rakennuksen aulassa vuoroaan odotti kolmisenkymmentä äänestäjää, kun Euroopan Neuvoston liiveihin sonnustautunut viisihenkinen ryhmä saapui paikalle.

– Vaalit vaikuttavat erittäin hyvin järjestetyiltä. Ihmiset odottavat niin rauhallisesti vuoroaan, mitään jännitettä ei ole ilmassa, tarkkailijaryhmän sveitsiläisjäsenet Renate Zikmund ja Lela Hunziker hämmästelevät.

Onko suorastaan tylsää?

– Sinäpä sen sanoit, naurahtaa belgialaistarkkailija Karim van Overmeire.

He kertovat nähneensä toisenlaisiakin vaaleja esimerkiksi Itä-Euroopan maissa. Mustapukuiset miehet ostavat ääniä vaalihuoneiston liepeillä ja äänestyskoppiin saattaa ahtautua koko perhe samaan aikaan, naiset kertovat. Kaiken tämän vaalitarkkailijat kirjaavat ylös, mutta eivät puutu mihinkään.

– Meillä on lista, jonka täytämme. Seuraamme lukuisia asioita, sitä onko jonoa, ovatko ehdokaslistat paikkaansa pitävät ja ovatko ne esillä, millaiset vaalikopit ovat, säilyykö vaalisalaisuus, Zikmund ja Hunziker luettelevat esimerkkejä. Joissakin maissa tarkkailijat joutuvat loppupäätelmäkseen toteamaan, että äänestys ei täytä demokraattisten vaalien tunnusmerkkejä.

Vierailusta ei kerrota etukäteen

Entinen Lapin ammattiopisto Rovaniemen Sahanperällä oli tarkkailijaryhmän kahdeksas kohde ja matka jatkui satunnaisessa järjestyksessä. Vierailusta ei kerrota etukäteen.

Euroopan Neuvoston tarkkailijaryhmiä on eri puolilla Suomea kymmenen, niistä kaksi kiertää Rovaniemeä. Euroopan pinta-alaltaan suurimmassa kaupungissa riittää kiertämistä, toinen ryhmä vieraili Rovaniemen kylissä, joista kauimmaiset ovat 80 kilometrin päässä keskustasta.

Sahanperällä tarkkailijat hämmästelevät väenpaljoutta, muissa äänestyspaikoissa he eivät jonoja olleet nähneet. Iltakuudelta vaalihuoneistosta kerrotaan, että monenkymmenen ihmisen jono jatkui puolisentoista tuntia, sitten se lyheni muutamaan äänestäjään. Alueen 4000:sta äänestysikäisestä 1100 oli äänestänyt ennakkoon. Iltakuuteen mennessä uurnilla oli käynyt alle 900 alueen asukasta, joten suuri enemmistö oli joko jättänyt äänestyksen viime tippaan tai päättänyt nukkua vaalit.

Lue seuraavaksi