Paavo Väyrynen, feministit ja piraatit ryminällä Helsingin valtuustoon – Väyrynen haluaa jarruttaa kaupungin kasvua

Paavo Väyrynen palaa Helsingin kaupunginvaltuustoon. Myös feministinen puolue ja piraattipuolue saivat yhden valtuutetun pääkaupungin valtuustoon.

kuntavaalit
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen haluaa Helsingin tuoreena kaupunginvaltuutettuna hillitä muuttoliikettä pääkaupunkiseudulle.Jarno Kuusinen / AOP

Kristillisdemokraattien listalla ehdokkaana ollut Paavo Väyrynen nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon. Nyt Terve Helsinki -liikettä luotsaava Väyrynen keräsi 1 015 ääntä. Hän on kansalaispuolueen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja ja entinen keskustan puheenjohtaja.

Väyrynen sanoo ykkösaiheensa valtuutettuna olevan pääkaupungin kasvun rajoittaminen. Edellisen kerran Väyrynen valittiin Helsingin valtuustoon vuonna 1989.

– Tavoitteeni on, että luovutaan politiikasta, jolla on pyritty haalimaan satojatuhansia ihmisiä pääkaupunkiin maakunnista ja ulkomailta. Se ei ole järkevää helsinkiläisten kannalta eikä se ole järkevää koko Suomea ajatellen, Väyrynen kertoi.

Väyrynen torppaa suunnitelmat esimerkiksi Östersundomin kaavoittamiseksi.

– Sadantuhannen ihmisen uusi Östersundomin kaupunki, jonne pitäisi rakentaa 800 miljoonan euron metro, siinä ei ole mitään järkeä.

– Juuri on investoitu yhteiskunnan varoja kehärataan ja länsimetroon noin kaksi miljradia euroa, kannattaisi nyt rakentaa ensin niiden varteen uusia asuntoja.

Väyrynen suhtautuu kielteisesti sekä Malmin lentokentän rakentamiseen, Keskuspuiston nakertamiseen asunnoille että kaupunkibulevardeihin.

– Tässä on juuri villakoiran ydin. Jos luovutaan siitä ideasta, että pitää keskittää yhä enemmän ihmisiä pääkaupunkiseudulle, niin silloin voidaan säilyttää Malmin lentokenttä ja Keskuspuisto ja luopua bulevardihankkeista

Miten kaupunginvaltuutettu Väyrynen sitten aikoo estää ihmisiä muuttamasta Helsinkiin?

– Totta kai ne, jotka haluavat tulla ja joilla on töitä täällä, voivat tulla, mutta ei pidä pyrkiä siihen, että lisää väkeä tulee tälle alueelle. Pitää keskittyä täällä asuvien ihmisten olojen parantamiseen. Jos ei investoida näihin keskittämispolitiikkaa edistäviin hankkeisiin, niin silloin riittää varoja palveluiden tuottamiseen täällä jo asuville, Väyrynen summaa.

Väyrynen vei oletettavasti keskustan ääniä, sillä keskusta menetti pääkaupungissa kolmannen paikkansa. Valtuustopaikkansa uusivat Laura Kolbe ja Terhi Peltokorpi, mutta entinen puoluesihteeri Timo Laaninen tippui.

Feministi ajaa paperittomien asiaa

Myös feministinen puolue (siirryt toiseen palveluun) sai Helsingin kaupunginvaltuustoon ensimmäistä kertaa edustajansa. Uusi feministien valtuutettu on puolueen puheenjohtaja Katju Aro. Ääniä kertyi 1 542.

Hän haluaa valtuutettuna tehdä terävämpää ja täsmällistä yhdenvertaisuuspolitiikkaa.

– Helsinki sanoo strategiassaankin, että se on yhdenvertainen kaikille, mutta todellisuudessa on hyvin paljon ihmisryhmiä, jotka jäävät yhteiskunnan laitamille.

Katju Aro aikoo tehdä paljon aloitteita yhdenvertaisuuden puolesta ja nostaa eri vähemmistöjen, esimerkiksi paperittomien asioita esiin.

– Se, millä tavalla Helsinki kohtelee niitä ihmisiä, jotka ovat täällä, mutta joilla ei ole virallista oleskelustatusta, on meille hyvin tärkeä asia, esimerkiksi paperittomien ja turvapaikanhakijoiden asema.

Aron mukaan feministinen puolue haluaa taata välttämättömän huolenpidon eli terveydenhoidon ja perustoimeentulotuen myös paperittomille.

– Haluamme huolehtia siitä, että terveydenhoito taataan myös paperittomille. Tällä hetkellä Suomen pakolaispolitiikka on johtanut siihen, ettei ihmisille anneta perustoimeentuloa. Me haluamme huolehtia siitä, että Helsinki noudattaa ihmisoikeusvelvoitteita, Katju Aro sanoo.

Piraattipuolue ehdottaa ydinvoimalasta kaukolämpöä

Myös piraattipuolue saa yhden valtuutetun pääkaupungin valtuustoon. Puolueen varapuheenjohtaja, fysiikan tohtori Petrus Pennanen keräsi 1 364 ääntä.

Pennanen on innoissaan uudesta luottamustoimestaan.

– Vaaliväittelyissäkin huomasin, että muita ehdokkaita on tosi helppo saada mukaan uusiin ajatuksiin. Keskustelu oli ihan asiallista, me tehdään yhdessä uudistuksia, Pennanen iloitsee.

Pennanen kannattaa esimerkiksi Helsingin kaukolämmön tuottamista ydinvoimalla (siirryt toiseen palveluun) ja kertoo keränneensä aloitteensa tueksi yli sadalta muulta ehdokkaalta 8:sta eri puolueesta nimiä. Hän kannattaa myös korkeaa rakentamista, jotta Keskuspuisto ja Malmin kenttä säilyisivät rakentamiselta.

Lisätty tietoja piraattipuolueen valtuutetusta kello 1:12.