1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ennakkoäänestys

Ennakkoäänet Rovaniemellä: Auttolla ja Ansalalla kova taisto

Heikki Autto, Liisa Ansala ja Esko-Juhani Tennilä keräsivät eniten ennakkoääniä Lapin pääkaupungissa.

Heikki Autto (kok.) kampanjoi Rovaniemen Lordin aukiolla lauantaina 8. huhtikuuta. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Heikki Autto (kok.) ja Liisa Ansala (kesk.) kamppailevat tiukasti Rovaniemen ääniharavan paikasta. Autto sai 773 ennakkoääntä ja Ansala 706 ennakkoääntä.

Kolmanneksi eniten ennakkoääniä Rovaniemellä sai ex-kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas.), 646 ääntä.

Kolmikko sai enemmän ennakkoääniä kuin ainoa Rovaniemellä ehdolla ollut istuva kansanedustaja, Johanna Ojala-Niemelä (sd.). Hän sai 602 ennakkoääntä.

Keskusta pitää ykköspaikan

Ennakkoäänten perusteella keskusta pitäisi Rovaniemellä ykköspaikan 31,4 prosentin kannatuksella. Se olisi tasan saman suuruinen kannatus kuin vuoden 2012 kuntavaaleissa. Paikkoja tulisi tällä kannatuksella 17.

Kokoomus sai ennakkoäänistä 19,8 prosenttia, mikä on 0,6 prosenttiyksikköä edellisiä kuntavaaleja enemmän. Se tietäisi yhdeksän paikkaa.

SDP nousi ennakkoäänissä Rovaniemen kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi saaden tasan 19 prosentin kannatuksen. Se on 5,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuoden 2012 vaaleissa. SDP saisi ennakkoäänten perusteella kymmenen paikkaa valtuustoon.

Myös vasemmistoliitto lisäsi kannatustaan Rovaniemellä. Se sai ennakkoäänistä 14,3 prosentin kannatuksen, mikä on 2,2 prosenttiyksikköä viime kuntavaaleja enemmän. Tällä tuloksella vasemmistoliitto saisi seitsemän paikkaa.

Perussuomalaisille rökäletappio

Perussuomalaisten kannatus sen sijaan romahti Rovaniemellä alle puoleen edellisistä vaaleista. Pudotusta oli 7,7 prosenttiyksikköä ja kannatus jäi 6,9 prosenttiin ennakkoäänten laskemisen jälkeen. Se tietäisi perussuomalaisille kolme paikkaa Rovaniemen uuteen kaupunginvaltuustoon.

Vihreät saisivat myös kolme paikkaa uuteen Rovaniemen valtuustoon ennakkoäänten perusteella. Vihreiden kannatus oli 6,3 prosenttia, mikä on 1,2 prosenttia edellisvaaleja enemmän.

Ennakkoäänten perusteella kristillisdemokraatit saisivat Rovaniemen valtuustoon kaksi paikkaa nykyisen yhden sijaan. Kristillisdemokraattien kannatus oli ennakkoäänten perusteella 1,6 prosenttia, mikä on 1,1 prosenttiyksikköä viime vaaleja vähemmän.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat vaaliliitossa Rovaniemellä.

Rovaniemen kaupunginvaltuustoon valitaan näissä vaaleissa 51 valtuutettua. Valtuuston koko pienenee kahdeksalla paikalla.