1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Tampereella ennakkoäänet toisivat voiton demareille – Sanna Marinista äänikuningatar?

Ennakkoäänten perusteella SDP olisi nousemassa Tampereen valtuuston isoimmaksi ryhmäksi. Ehdokkaista eniten ääniä on saamassa Sanna Marin.

kuntavaalit
Sanna Marin
Sanna Marin on johtanut Tampereen kaupunginvaltuustoa kuluvalla kaudella.Matias Väänänen / Yle

Ennakkoäänten perusteella (siirryt toiseen palveluun)SDP olisi nousemassa suurimmaksi valtuustoryhmäksi Tampereella. Kun äänistä on laskettu 50,6 prosenttia, SDP on saanut 24,6 prosenttia. Paikkoina se tarkoittaisi 17 eli yhden valtuustopaikan lisäystä.

Kokoomus menettäisi ennakkoäänten perusteella (21,6,%) kaksi paikkaa ja olisi 15 paikallaan jäämässä valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Kolmanneksi suurin ryhmä olisi ennakkoäänten perusteella vihreät (17,7 %). Sen paikkaluku nousisi kymmenenestä 12:een.

Hyvät ehdokkaat tuloksen takana

Ehdokkaista eniten ennakkoääniä on saanut Sanna Marin (sd.), joka nousisi 3028 ennakkoäänen perusteella Tampereen äänikuningattareksi.

– Valtavan kiitollinen olen kaikille niille ihmisille, jotka ovat halunneet minulle luottamuksensa antaa, sanoi SDP:n vaalivalvojaisissa ääntenlaskua seuraava Sanna Marin.

– Nyt jännityksellä seurataan, mitä vaalitulos kokonaisuudessaan kertoo. Nyt on vielä liian aikaista sanoa, kuinka tässä käy.

Marinin mukaan demareiden hyvä tulos on hyvien ehdokkaiden ansiota. Yksi näistä oli hänen mukaansa SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly, joka sai toiseksi eniten ääniä (2160 ääntä).

– Ehdokkaat ovat tehneet paljon töitä ja se näkyy, Marin sanoi.

Tampeen äänestysprosentissa huima nousu

Kokoomuksen pormestariehdokas, pormestari Anna-Kaisa Ikonen on saanut kolmanneksi eniten ennakkoääniä 1882 ja neljänneksi nousee vihreiden pormestariehdokas, apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Demarit eivät nimenneet kuntavaaleihin pormestariehdokasta. Sanna Marin ei suostunut vaalitilaisuudessakaan ottamaan kantaa tulevan pormestarin nimeen eikä siihen, voisiko se olla Marin.

– En lähde nyt lainkaan tällaiseen spekulaatioon mukaan. Sosialidemokraatit ovat linjanneet, että menemme asiat edellä ja henkilöistä keskustellaan myöhemmin, hän sanoi.

Ennakkoäänten perusteella vihreät on puolueista Tampereen suurin etenijä. Sen kannatus nousi 14,1 prosentista 17,7:ään. Paikkoina tuo tarkoittaa kahden lisäystä, kymmenestä valtuustopaikasta 12:een.

Äänestysprosentti oli Tampereella 59,3. Se on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Lue myös: Vaalisunnuntain kohokohdat Pirkanmaalla – seuraa tapahtumia hetki hetkeltä

Huoli lapsista ja vanhuksista sai äänestäjät liikkeelle Tampereella

Ylen tulospalvelu (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi